Post 195: gas

Potser aquests dies amb el fred que ha arribat a tota la península provinent del centre d'Europa ens n'hem adonat de que es fa necessari arribar a casa i tenir aigua calenta, calefacció...

La crisi del gas podria ocasionar una catàstrofe humanitària a Europa enmig del clima gèlid d'aquests dies. Així ho han expressat des de Bòsnia i Hercegovina, on els termòmetres han arribat a 29 graus sota zero.

La Comissió Europea(CE) ha constatat una reducció dràstica del subministrament de gas procedent d'Ucraïna durant aquesta nit, però ha recalcat que la UE esperarà fins divendres per decidir si són necessàries mesures en l'àmbit europeu.

Els països de la UE ja estan prenent mesures d'urgència en l'àmbit nacional, i divendres el Grup de Coordinació del Gas avaluarà la situació i comunicarà si posen en marxa mecanismes de solidaritat, ha indicat el portaveu d'Energia de la CE, Ferran Tarradellas.

La CE considera la situació "inacceptable" i recorda que les autoritats de Moscou i Kíev s'havien compromès a fer que les tensions bilaterals no acabessin perjudicant al bombament de gas cap a Europa.

Tot i això, Bulgària, Turquia, Romania, Hongria, Àustria, Eslovàquia, Polònia, Macedònia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia i Croàcia ja no reben ni una gota del gas que els subministrava Rússia.

Mapa. Principals gaseoductes d'Euràsia

A Bòsnia l'ús de combustibles alternatius permet garantir la calefacció a la població, però només per un màxim de cinc dies. En algunes zones del país les temperatures han arribat a 29 graus sota zero.

A més, Alemanya, França, Polònia, la República Txeca i Eslovènia pateixen restriccions importants. En aquests països sembla que de moment el subministrament està garantit però han de buscar fonts alternatives.

Països com Espanya, Irlanda i el Regne Unit figuren entre els menys exposats a la crisi, ja que no importen gas de Rússia.

L'executiu comunitari recalca que el prestigi de Rússia com a país proveïdor i d'Ucraïna com a país de trànsit fiables queda en entredit, ja que estan violant els contractes d'abastiment que tenen amb la UE, cosa inacceptable.

0 comentarios: