Post 407, 408 i 409: 3x1

No es broma. No m'he equivocat ni tampoc estic de rebaixes. Simplement que fent recompte he vist que em vaig descomptar fa un temps així que avui he ficat al dia el número de posts publicats!

Ja fa un quants temps que em dedico al món de la meteorologia i encara avui em sorprenen determinats fenòmens.

Aquest cap de setmana han baixat molt les temperatures i ha nevat en molts punts d'Espanya i fins i tot a Catalunya a cotes relativament baixes. Els cristalls de neu són cristalls de gel que creixen a partir del vapor d'aigua. Es formen de manera copiosa a l'atmosfera i formen uns patrons simètrics d'una bellessa impressionant! La física dels cristalls de neu és un exmeple d'un problema de creixement i desenvolupament de cristalls creant estructures complexes..... teniu un aquesta web per a saber-ne més http://www.its.caltech.edu/~atomic/snowcrystals/


Però a la vegada la pluja ha estat l'altra gran protagonista d'aquest cap de setmana. Si a algú li pregunteu quina forma té una gota de pluja.... en molts casos dirà que és ampla i rodona per sota i estrea i punxeguda per dalt... vaja com una llàgrima. Suposso que tots haurem dibuixat alguna vegda una gota d'aigua així. De nens, és una de les primeres coses que es poden dibuixar de forma fàcil però mal dibuixades esclar.

Doncs bé. En física hi ha un principi que diu que tot sistema que cau seguint la força de la gravetat tendeix a adquirir la forma que minimitzi totes les forces externes de manera que enlloc de ser una llàgrima (que és lo que ocorre quan plorem o suem... la gota tendeix a desplaçar-se sobre la pell) senzillament es rodona.I per acabar tenint en compte que estem d'oferta! (3x1) La NASA en la web http://neo.sci.gsfc.nasa.gov/Search.html?group=47 té cartografia de la proporció aigua - neu del planeta.

0 comentarios: