Post 418: sense decidir
Post 417: índex de fredor
Doncs bé, quan estem a l'hivern enlloc de l'índex de xafogor que deixa de tenir valor per a temperatures per sota els 21º hem d'emprar un altre índex. L'índex de fredor.
Aquest índex de sensació utilitzat especialment quan hi ha temperatures inferiors a 0ºC, s'expressa generalment com una temperatura aparent que es calcula relacionant l'efecte refredador del vent amb la temperatura de l'aire.
Aquesta temperatura aparent és la que hauria de tenir l'aire amb un vent fluix (de 2,23 m/s) perquè el cos humà nu experimentés el mateix refredament que en les condicions ambientals reals.
En alguns casos aquest índex s'expressa com a energia perduda per unitat de superfície i de temps per a diferents combinacions de temperatures i velocitats del vent.
Post 416: nieve
Esta mañana nos hemos encontrado con temperaturas bajo cero en todo el interior de la península.
Además mañana volverá a hacer mucho frío y la llegada de una borrasca traerá lluvias a Canarias y nieve de nuevo a la península. ¡Nevará siempre y cuando esas precipitaciones lleguen puntuales!
Pero de momento ya hemos tenido una jornada de nevadas que han dejado cubierta casi toda Castilla-La Mancha aquí tenéis la imagen visible del satélite meteosat. En general en toda Castilla se han superado los 15 cm de nieve, en algunos puntos incluso los 20 cm.
La nieve se ve de un color azulado y no se confunde con las nieblas que son más blancas. Pero hay otras perspectivas de ver la nieve gracias a todos vosotros.
Desde un avión como ha hecho Daniele mientras sobrevolaba Castilla-La Mancha...
o desde muchos de los pueblos como en las siguientes imágenes.
Ahora te toca a ti. ¿Ha nevado en tu pueblo o ciudad? o ha llovido mucho? ¡Acordaos que tenéis nuestro correo para mandarnos fotos y datos! eltiempo.tve@rtve.es
Post 415: núvols alts
Lord Rayleigh va establir la difusió de la llum. Això és quan la llum es propaga per medis sòlids i líquids transparents. La difusió de la llum és la raó principal de que el cel sigui blau.
En l'alba i en la posta (el Sol està a l'horitzó) la llum té que recòrrer molt més espai i el cel adquireix un color groguenc, ataronjat o fins i tot vermell. Quan hi ha núvols alts i mitjos aquests van associats al pas de fronts.
Per a veure un cel vermell al matí cal que el cel estigui despejat per on surt el sol i més cobert per l'eest. De manera que indica que s'està acostant una borrasca i per tant el temps es complicarà.
Tot el contrari en la posta de sol.
El cel té que estar seré per ponent, per on el Sol es pon cada dia i la nubositat alta ha d'estar a l'est. Per tant s'allunya la borrasca i demà farà bon temps.
Post 414: núvols
Post 413: imatges del dia
Bon pont!
Post 412: manifest en defensa dels drets fonamentals a Internet
1. Els drets d’autor no poden situar-se per sobre dels drets fonamentals dels ciutadans, com el dret a la privadesa, a la seguretat, a la presumpció d’innocència, a la tutela judicial efectiva i a la llibertat d’expressió.
2. La suspensió de drets fonamentals és i ha de seguir sent competència exclusiva del poder judicial. Ni un tancament sense sentència. Aquest avantprojecte, en contra de l’establert en l’article 20.5 de la Constitució, posa en mans d’un òrgan no judicial -un organisme depenent del ministeri de Cultura-, la potestat d’impedir als ciutadans espanyols l’accés a qualsevol pàgina web.
3. La nova legislació crearà inseguretat jurídica en tot el sector tecnològic espanyol, perjudicant un dels pocs camps de desenvolupament i futur de la nostra economia, entorpint la creació d’empreses, introduint traves a la lliure competència i ralentint la seva projecció internacional.
4. La nova legislació proposada amenaça als nous creadors i entorpeix la creació cultural. Amb Internet i els successius avanços tecnològics s’ha democratitzat extraordinàriament la creació i emissió de continguts de tot tipus, que ja no provenen prevalentemente de les indústries culturals tradicionals, sinó de multitud de fonts diferents.
5. Els autors, com tots els treballadors, tenen dret a viure del seu treball amb noves idees creatives, models de negoci i activitats associades a les seves creacions. Intentar sostenir amb canvis legislatius una indústria obsoleta que no sap adaptar-se a aquest nou entorn no és ni just ni realista. Si el seu model de negoci es basava en el control de les còpies de les obres i en Internet no és possible sense vulnerar drets fonamentals, haurien de buscar altre model.
6. Considerem que les indústries culturals necessiten per a sobreviure alternatives modernes, eficaces, creïbles i assequibles i que s’adeqüin als nous usos socials, en lloc de limitacions tan desproporcionades com ineficaces per a la fi que diuen perseguir.
7. Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interferències polítiques afavorides per sectors que pretenen perpetuar obsolets models de negoci i impossibilitar que el saber humà segueixi sent lliure.
8. Exigim que el Govern garanteixi per llei la neutralitat de la Xarxa a Espanya, davant qualsevol pressió que pugui produir-se, com marc per al desenvolupament d’una economia sostenible i realista de cara al futur.
9. Proposem una veritable reforma del dret de propietat intel·lectual orientada a la seva fi: retornar a la societat el coneixement, promoure el domini públic i limitar els abusos de les entitats gestores.
10. En democràcia les lleis i les seves modificacions han d’aprovar-se després de l’oportú debat públic i havent consultat prèviament a totes les parts implicades. No és de rebut que es realitzin canvis legislatius que afecten a drets fonamentals en una llei no orgànica i que versa sobre una altra matèria.
Aquest manifest, elaborat de forma conjunta per diversos autors, és obert i necessari. Suma’t a ell i difon-lo per Internet.
Post 411: lluna
Recentment científics de la NASA han descobert mol·lècules d'aigua en les regions polars de la Lluna. Els instruments a bord d'aquestes tres naus espacials diferents revelaren la presencia de mol·lècules d'aigua en quantitats majors a les previstes fins ara, tot i que segueixen essent relativament petites. L'oxidril, una mol·lècula que està composta per un àtom d'oxigen i un àtom d'hidrògen, també s'ha trobat en el sòl de la lluna. Aquests descobriments foren publicats fa uns dies a la revista Science.
Les observacions foren fetes per la Moon Mineralogy Mapper, el qual es troba a bord de la nau espacial Chandrayaan-1, de l'Organització Espacial de l'Índia. La nau espacial Cassini i el vehicle espacial Epoxi de la NASA, n'han confirmat el descobriment.
Segons els experts el gel de l'aigua de la Lluna ha representat algo així com un sant grial per als científics lunars durant molt de temps.
Des de la seva posició en una òrbita llunar, l'espectròmetre últim model de l'M3 mesurà la llum reflexada a la superfície lunar en troços prou pretits com per a revel·lar un nou nivell de detall en la composició de la superficie.
Quan l'equip de científics de l'M3 ha analitzat les dades proporcionades per l'aparell, descobrí que les longituds d'ona de llum absorvides concordaven amb els patrons d'absorció de la mol·lècula d'aigua i d'oxidril.
Post 410: neu
Està força bé el mapa d'Espanya. Dins del model a més a més podem consultar el vent i d'altres variables.
El funcionament de la web es ben senzill el que fan es agafar la sortida de precipitació del GFS i la converteixen en centímetres de neu acumulats an les muntanyes en funció de la cota de neu. Alguna vegada ja hos he explicat que el model GFS tendeix a exagerar una mica la precipitació... quan aquesta es converteix en neu tendeix a quedar-se algo curta.
Però malgrat tot és una bona aproximació.