Post 378: un llamp

Un llamp va ser la causa de l'incendi dels Ports, a la Terra Alta, que està actiu des de dilluns passat i que ha costat la vida a cinc bombers que treballaven en la seva extinció. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha assegurat que es pot afirmar "amb tota rotunditat" que l'origen del foc, que ja ha cremat 1.140 hectàrees de massa forestal, va obeir a causes naturals, concretament a la caiguda d'un llamp. Finalment, l'incendi ha quedat sota control aquest divendres.

Segons l'estudi que ha fet el cos d'agents rurals a la zona d'inici del foc, el llamp va caure sis dies abans de començar l'incendi. En aquell moment, l'acumulació de vegetació seca al voltant de l'arbre va originar una petita metxa que va encendre el sotabosc. Les brases es van mantenir latents fins dilluns, quan el vent i una important baixada de la humitat relativa van acabar originant les primeres flames.


A més a més ha mort un dels dos bombers que havia quedat ferit greument en l'incendi d'Horta de Sant Joan que es va declarar el dilluns passat. Es tracta del que estava en estat crític, amb el 50% del cos cremat, ingressat a la unitat de grans cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. És la cinquena víctima provocada per aquest incendi després que quatre bombers més van morir mentre treballaven a les tasques d'extinció de l'incendi.

Mentrestant, l'incendi ha quedat controlat. Ara la feina dels bombers consisteix a remullar les 1.140 hectàrees cremades per evitar que hi pugui haver qualsevol represa. Els bombers treballen ara per assegurar-se que no es revifi i extingir-lo definitivament. Unes 587 de les hectàrees cremades corresponen a superfície del Parc Natural dels Ports, i la pràctica totalitat de l'àrea cremada pertany a la Xarxa Natura 2000, concretament a l'espai denominat Sistema Prelitoral Meridional, una zona d'especial protecció de les aus. La majoria de la superfície cremada és de titularitat privada, excepte unes 125 hectàrees de la forest pública El Port, propietat de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan. Per tant, el foc d'Horta de Sant Joan ha afectat només un 2% de tot el Parc Natural dels Ports i els racons més emblemàtics de la zona s'han salvat.

0 comentarios: