Post 384: 40 anys d'Abbey Road

Ahir ensenyava un blog on es veien fotos de fa uns 60 anys sobre Nagasaki, la bomba i els efectes. Avui una altra fotografia compleix anys, aquesta:


El 8 d'agost de 1969, els quatre fabulosos de Liverpool van quedar immortalitzats sobre el pas de peatons, situat en el barri de St. John's Wood (nord de Londres), en la cèl·lebre i imitadíssima instantànea, tota una icona de la història del pop.

Fa quaranta anys, John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney i George Harrison van anar als estudis d'EMI a Abbey Road per a treballar en el que seria el seu últim àlbum com a grup, Let it Be, es va publicar un any més tard, però s'havia gravat abans.

El disc anava a dur el nom d'Everest, en honor a la marca de cigarretes favorita de Goeff Emerik, enginier de so dels Beattles tot i que la idea de cobrir la portada amb l'Himalaya desalentà a Lennon i companyia.

Els quatre músics sortiren aquell 8 d'agost del carrer en companyia de Ian MacMillan (que el van conèixer a través de Yoko Ono) i es van plantar davant el pas de peatons dels estudis EMI. Van donar-li quinze minuts per pujar a una escala i mentres un policia retenia el tràfic. La banda caminà endavant i endarrera diverses vegades i així es feu la foto.

La foto mostra a Lennon, Starr, McCartney i Harrison creuant en fila el pas de peatons, en una lluminós carrer on ressalta un Volkswagen 'escarabat' de color blanc aparcat a l'esquerra.

En la foto, fruit d'una sessió en la que Macmillan només en va fer sis, destaca que McCartney (traju fosc) va descalç i en pas contrari al dels altres.

Segons una teoría l'escena representaría una processó funebre a la qual McCarney seria el mort; Lennon (de blanc) el capellà; Starr (fosc) l'agent funerari i Harrison (camisa i pantalons blaus), l'enterrador.


La decisió final d'utilizar tal foto com a portada del disc, va correr a càrrec de John Kosh, director creatiu dels estudis d'EMI, qui cregué innecessari incloure el nom del grup en la caràtula perquè era la més coneguda del món.

L'escarbat blanc pertanyia a una veí d'Abbey Road, fou objecte del robatori de la matrícula (número 28 IF) diverses vegades després de la sortida del disc.

El cotxe es vengué en una subhasta cel·lebrada al 1986 per 23.000 dolars, i actualment s'exhibeix en el museu de Volkswagen a Wolfsburg (Alemanya).

0 comentarios: