Post 399: Atenes

Els forts vents continuen alimentant un important foc al nord d'Atenes que ja ha obligat a evacuar unes 20.000 persones dels afores de la capital.

Les flames ja han devorat grans extensions de muntanya i diverses habitatges, segons el balanç de les autoritats.

El foc està desbocat, revifat pels constants canvis en la direcció del vent, ha indicat un portaveu dels Bombers, Giannis Kapakis.

A la regió de l'Àtica, les autoritats ja han declarat l'estat d'emergència davant d'un foc que ja ha calcinat més de 12.000 hectàrees de boscos, cultius i oliveres. "Una part significativa dels boscos s'ha perdut. Aquest foc afectarà sens dubte el microclima de la regió d'atenes", s'ha lament el director per a la conservació de WWF Grècia, Constantinos Liarikos.


Mentrestant, al barri atenès d'Aghios Stefanos, els vehicles segueixen recorrent els carrers per demanar mitjançant megàfons l'evacuació de tots els edificis. Més al voltant de les flames, altres ciutadans intenten frenar el foc i evitar així que es cremin els seus habitatges.

Ahir diumenge van arribar a Grècia els primers enviaments d'ajuda de la UE. Dos avions antiincendis italians ja són a Grècia i França i Xipre també tenen previst enviar aparells. Aquests recursos se sumen als 12 avions, set helicòpters, 136 camions de bombers i 644 bombers que ja combaten el foc. Uns 340 militars participen també en les tasques d'extinció.

Afrontem una terrible experiència. Els Bombers estan fent un esforç sobrehumà, ha afirmat el primer ministre del Govern conservador, Costas Karamanlis. El foc que amenaça Atenes és el més greu des dels registrats el 2007, en què han mort 65 persones en només 10 dies. El primer ministre ha fet un vol en helicòpter per avaluar més de prop els danys provocats pel foc i ha presidit una reunió d'emergència del Consell de Ministres.

Per la seva banda, l'oposició critica durament l'actuació de les autoritats. Ningú ha après res dels focs del 2007. És un gran desastre i la coordinació no ha estat la millor, ha lamentat el líder del partit ultradretà LAOS, George Karatzaferis.

La imatge més emblemàtica d'aquest foc és la de les columnes de dens fum negre que surten de darrere del turó en què es troba el Partenó, símbol de la capital grega. Aquesta fotografia dóna una idea de l'aprop que és el foc d'Atenes.

0 comentarios: