Una de les moltes tasques de la climatologia, més concretament de la paleoclimatologia és esbrinar el temps que va fer fa molts anys.
Això pot semblar una cosa vanal però no ho és tant quan aquest temps serveix per a justificar algun esdeveniment històric concret. I això és al que volia anar a parar, que la història ha anat d'una manera, però de ben segur que si algú hagués mirat la previsió del temps d'aquell dia, avui potser no estariem aquí.
Des de la prehistòria, tots hem estat a mercè del temps. L'altre dia em van fer recordar uns quants esdeveniments si més no curiosos. Si pel que fos voleu ampliar el tema hos recomano el llibre de Laura Lee: "Blame It on the Rain: How the Weather Has Changed History".
Si anem enrerra les cultures gregues van salvar-se gràcies a una brisa marína. La supervivència de la civilització grega, i per tant de la cultura occidental, es veu compromesa durant les guerres Mèdiques. L'imperi Persa, en el seu apogeu de poder sota el mandat de Jerjes, va estar a punt de derrotar als grecs en terra ferma, malgrat la resistència del rei Leònides i els seus espertans en el combat de les Termòpiles. (mireu-vos la pel·lícula 300). Malgrat tot, el general Temístocles va aconseguir alterar definitivament el rumb de la guerra a favor dels grecs l'any 480 AC, utilitzant el seu coneixement dels vents locals en la batalla naval de Salamina.
Si anem a l'altre cantó de món. Kublai Khan, el líder de l'imperi Mongol, fou el primer kamikaze. A finals del segle XIII, el líder de l'imperi es va dispossar a dur a terme la conquesta del Japó amb una flota de 4000 vaixells i més de 40 mil soldats. Però les seves tropes foren vençudes abans de desembarcar, de forma sorpresa, epr un terrible tifó que va enfonsar a gairebé totes les naus. Els monjos sintoistes, que creien que la tormenta s'havia desencadenat com a resultat de les seves pregàries, els van donar el nom de kamikaze o "vent diví". Aquest fet marcà des d'aleshores la tradició japonesa de que el seu poble era protegit.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario