Post 266: Primavera

L'inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició és des de la que el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celest en el seu moviment aparent cap al nord. El dia en què això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància l'anomenem també equinocci de primavera. En aquest instant en l'hemisferi sud s'inicia la tardor.

L'equinocci de primavera pot donar-se, pel cap alt, en tres dates diferents al llarg del segle XXI, podent iniciar-se en els dies 19 al 21 de març (data oficial espanyola), sent el seu inici més matiner el de l'any 2096 i l'inici més tardà el de 2003. Les variacions d'un any a l'altre són degudes a la manera en la qual encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns de traspàs, d'altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Aquesta és l'època de l'any en què la longitud del dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el sol surt pels matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i a la tarda es pon un minut més tard. És a dir, que el temps en el qual el sol és per sobre de l'horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.

L'activitat del Sol es caracteritza per la presència a la seva superfície de taques, fulguracions i protuberàncies, i a la Terra, s'aprecia en alteracions en la propagació de les ones de radi i en una major presència d'aurores polars. Aquesta activitat segueix un període d'aproximadament 11 anys, i està associada al cicle magnètic del Sol. Actualment ens trobem al començament del cicle solar número 24, i això correponde a un període de baixa activitat magnètica. Segons les estimacions realitzades per NOAA i Space Weather Prediction Center durant la primavera el nombre de taques solars assolirà valors entre 6 i 19. Graficas amb el numero de taques solars en els últims anys i prediccions de l'evolucion del cicle 24 poden trobar-se a la web http://www.swpc.noaa.gov/SolarCycle/.

0 comentarios: