Post 255: regar per no contaminar (2)

Ahir hos feia conèixer la notícia que s'havia publicat sobre un nou model ambiental que te previst aplicar l'Ajuntament de Barcelona. El méteode en qüestió no està pas al marge de la polèmica.

La pregunta que un més és pot fer és l'efectivitat d'aquest model. Tal i com es deia en la notícia "es vol regar el carrer amb aigua freàtica per a reduïr el nivell de contaminació".

Anem a veure un exemple de que passaria si s'apliqués aquesta mesura. Per una banda l'Ajuntament vol regar els carrers més transitats per a reduïr la concentració de contaminants. A veure, si tenim un carrer per on transiten cotxes aquests emeten gassos una part dels quals queden dipositats al sòl, a la vegada que una part petita del neumàtic.

Si reguem el carrer sí que eliminem cal fer-ho sobretot amb aigua amb molta aigua pressió perquè sinó no s'aconseguiria erosionar els "contaminants". Quan es faci cal tenir present que tot el que s'allibera de la calçada anirà a parar a un lloc o altre, en el cas d'una ciutat al clavegueram i per tant en un moment o altre haurà d'arribar a una depuradora.

A més a més per a que aquest procés sigui efectiu s'haurà d'aplicar a la nit per evitar la mínima evaporació i per tant l'aportació a l'atmosfera d'una menor quantitat d'aigua.

Aleshores la pregunta és, què en treiem de fer-ho? doncs poca cosa, perquè aquest métode l'únic que ens permet és reduïr una petita part dels contaminants, però si tenim en compte, l'energia que hem de generar per extreure l'aigua del dipòsit freàtic, el combustible del camió que conté l'aigua, l'energia per a generar la pressió i més tard la depuració de l'aigua residual.

El balanç general és que la contaminació generada entorn el fet d'eliminar els contaminants és molt major que els propis contaminants. A la vegada que el volum d'aigua necessari seria tal que en moments de sequera no es podria aplicar, a la vegada que si s'utilitza per "netejar" carers no es pot utilitzar per altres finalitats com la de regar les plantes.

0 comentarios: