Post 301: mirant les estrelles

A l'illa canària de La Palma, en un lloc conegut com a Roque de los Muchachos, una dotzena de telescopis de gran magnitud esquitxen el paisatge. És en aquest indret on s'acaba de completar l'observatori més potent del món per observar rajos gamma. Un projecte que ha estat possible, en bona part, gràcies a les aportacions que s'hi han fet des de la universitat catalana. El telescopi Magic I funciona des del 2003 i ara es posa en marxa el Magic II. Tots dos junts formen l'únic aparell capaç d'observar explosions d'alta energia -per exemple, de supernoves- produïdes a 5.000 milions d'anys llum de distància.

Els telescopis Magic I i II estan situats al bell mig d'una cadena d'observatoris internacionals que aprofiten les excel·lents condicions atmosfèriques de la muntanya coneguda com a Roque de los Muchachos, a l'illa de La Palma per observar el cel amb més nitidesa que en cap altre lloc de l'hemisferi nord.


Cada Magic està format per un gran mosaic de miralls de 17 metres d'altura, dirigit a una càmera ultrasensible equipada amb un miler de fotosensors. El conjunt pesa unes 20 tones, però és extremadament lleuger ja que gràcies a uns potents motors és capaç de dirigir-se, només en 40 segons, a qualsevol punt del cel on es detecti una alerta d'explosió còsmica.

Junts, els Magic constitueixen el millor i més potent telescopi de detecció de rajos gamma del món. Els rajos gamma són una llum invisible de molt alta energia produïda a l'espai per fenòmens còsmics violents, com ara explosions d'estrelles o galàxies. Investigar-los ens dóna molta informació sobre com evoluciona l'univers i quin va ser el seu origen.

La investigació catalana ha estat fonamental en la creació del Magic i en el seguiment de les seves dades. L'Institut de Física d'Altes Energies, l'IFAE, adscrit a la Universitat Autònoma, i altres centres de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Barcelona han proporcionat bona part dels efectius humans i materials del projecte.

0 comentarios: