Post 306: l'objecte més llunyà

El telescopi Swift de la NASA ha detectat una explosió de raig gamma, provocada per l'esclat d'una estrella moribunda, que els astrònoms consideren l'objecte més antic i distnat detectat fins ara l'Univers. L'explosió va tenir lloc fa aproximadament 13.000 milions d'anys, tan sols fa 600 milions d'anys després del Big Ban, quan l'Univers tenia un 5% de la seva edad.

Les explosions de raig gamma són potents descarregues d'energia que duren entre menys d'un segon i diversos minuts. Aquests fenòmens alliberen enormes quantitats d'energia en molt poc temps, i generalment es produeixen després de l'esclat d'una estrella que es transforma en un forat negre.

L'explosió de raig gamma acabada de descobrir fou detectada pel telescopi Swift el matí del dia 23 d'abril. L'esclat durà uns 10 segons i es va produïr dins la constel·lació de Lleó. Ràpidament, diversos telescopis terrestres realitzaren un seguiment del fenòmen, incloent el Very Large Telescope (Telescopi de Gran Abast o VLT, en anglès), situat a Paranal (Xile) dins l'Observatori Europeu Austral (ESO).

Les observacions realitzades amb raig infrarrogs pel VLT, unes 17 hores després de que l'explosió fos detectada, permitint als astrònoms establir la distància a la que es va produïr l'esclat.

L'esclat va tenir lloc quan l'Univers era encara molt jove, tenia una edat d'uns 600 milions d'anys. Per a fer-se una idea de la "immaduresa" de l'univers en aquell moment, hi ha a més a més s'ha de tenir en compte que les primeres estrelles es formaren quan l'Univers tenia entre 200 i 400 milions d'anys.

A partir d'ara es podràn detectar esclats fins i tot molt primitives.

0 comentarios: