Post 310: planetes lluny d'aquí

Un enigmàtic planeta de la mida de Jupiter s'ha detectat orbitant entorn a una estrella semblant al nostre Sol. Aquest insòlit món realitza una extranya òrbita en forma el·líptica entorn a l'estrella.

En el seu punt més llunyà, el planeta es trova a gairebé 132 milions de quilòmetres de la seva estrella, tant lluny com la Terra del Sol. Malgrat tot, quan aconsegueix la seva màxima proximitat, es troba a tant sols 5 milions de quilòmetres de l'estrella, 10 vegades més a prop que Mercuri del nostre Sol.


La troballa l'ha fet un equip d'astrònoms de la University College of London, i els seus resultats s'han presentat dins la Conferència Europea d'Astronomia JENAM 2009, cel·lebrada a Hertfordshire (Anglaterra).

L'extrany planeta, de nom HD80606b, realitza la seva màxima aproximació cada 111 dies. L'existència del planeta ja es coneguda, però les dades recopilades durant el trànsit davant de la seva estrella han permés descobrir per primera vegades totes les seves característiques.

A més a més, s'han comprovat que aquest planeta experimenta grans variacions de temperatura. Des dels tres graus centígrads, com pot passar en el cas de la Terra fins als 1200 graus.

Els autors de la troballa creuen que l'extranya òrbita el·líptica del planeta podria explicar-se pel fet de que la seva estrella forma part d'un sistema binari. Aquest fenòmen implica que durant milions d'anys, l'estrella ha estirat l'òrbita del planeta, provocant així la seva extranya configuració.

0 comentarios: