L'altre dia em preguntaven: com és possible que en ple mes de maig pugui ploure fang a Madrid? Desenes de ciutadans s'han hagut d'anar als centres de rentat per a netejar els seus cotxes i moltes vivendes llueixen cristalls tenyits de vermell ataronjat per la terra que arrossegaven les últimes tormentes que van caure el divendres i el dissabte passat. El fenòmen té una explicació: la borrasca que descargà sobre la Comunitat de Madrid arrossegava pols procedent del desert, que va caure sobre la regió amb l'aigua dels núvols.
Amb d'altres paraules, aquests últims dies la inestabilidad atmosfèrica augmentà a l'interior de la Península. Això va donar lloc a que predominessin les baixes pressions relatives, que tal i com fou avançant la setmana es van fer més acusades, al reforçar-se degut a la pressència d'aire relativament fred en altura.
Això va provocar un augment de les tormentes, que es va traduír en ruixats irregulars. A tot plegat se li va unir una entrada d'aire en altura, procedent del sud-sudest, que portava en suspensió pols del desert.
Fins aquí la part tècnica. La conseqüència pràctica que ha tingut que patir els madrilenys es que les precipitacions han vingut tenyides de vermell, és a dir, s'ha produït l'efecte pluja de fang.
Aquesta situació desapareixé al llarg dels pròxims dies, ja que les altes pressions dominaren l'atmosfera i tornarà el bon temps.
Les tormentes no només van arribar carregades de terra. Les que es van produïr el divendres van estar carregades, a més a més, de gran aparell elèctric. L'Agència Estatal de Meteorología arribà a registrar fins a 133 llamps en el cel de Madrid. I les precipitaciones també foren abundants.
L'observatori del Retiro registrà més de 19 litres d'aigua per metre quadrat, mentre que a la Ciutat Universitària es va reduír a 14 litres. Això és va traduïr en bona feina per als bombers de la Comunitat i de l'Ajuntament de Madrid, que van tenir que fer més de 160 sortides durant la matinada del dissabte per caigudes d'arbres i bufades de façanes.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario