El joc de l'oca

Hi ha dies d'aquells macos en que les coses de per si només poden millorar-se. És potser un dels primers jocs que utilitzem quan som petits per a entretenir-nos.
S'hi juga en un tauler format per una espiral composta per 63 caselles numerades. Cada casella té un dibuix. La fitxa de cada jugador va avançant segons la numeració obtinguda pel dau, que van tirant per torns.
Hi poden jugar de 2 a 4 jugadors. Guanya el jugador que arriba primer a la casella 63. Si sobren punts es reculen d'aquesta casella. Hi ha caselles especials, que poden fer retrocedir, avançar, entre altres coses.

El Joc de l'Oca va ser inventat Francesco de Medici, que en va enviar una còpia a Felip II d'Espanya a mitjans del Segle XVI. Tot i que documentant-me per escriure això he trobat que ja molt abans quan es va descobrir el Disc de Pahistos al 1908 a les ruïnes del Palau de creta es va obrir una nova línia sobre el seu orígen ja que les pedres trobades dataven del 1580 a.C. Hi havia uns jeroglífics entre els que s'entreveien uns ocells que podrien ser oques.

Al llarg de tot el joc hi ha unes caselles especials que et permeten o saltar d'oca a oca, de pont a pont, tornar a tirar els daus...
Oca (caselles 1, 5, 9, 14, 18, 23, 27, 32, 36, 41, 45, 50, 54, 59 i 63): Es va a l'oca següent i es torna a tirar el dau.
Pont (caselles 6 i 12): Es va a l'altre pont i es torna a tirar el dau.
Daus (caselles 26 i 53): Es va a l'altra casella amb daus i es torna a tirar el dau.
Posada (casella 19): Una jugada sense moure's.
Pou (casella 31): Dues jugades sense moure's
Presó (casella 52): Tres jugades sense moure's
Mort (casella 58): Tornar a la casella 1.

Quan queies en una d'aquestes caselles havies de dir una frase per a poder executar el canvi. "D'oca a oca i tiro perquè em toca", de "puente a puente i tiró porque se me lleva la corriente"... n'hi ha que les deiem en català i d'altres en castellà. Són aquelles coses que ens permet el nostre bilingüisme.

La invesió del qui comercialitzà el joc feu en una inversió d'enginy que al darrere del taulell de l'oca hi havia el parxís. Un joc que comentaré algun altre dia.


El joc va tenir la seva versió televisiva als anys 1993. La qualitat del vídeo es millorable però és el que he trobat pel youtube.


Puc recordar les llargues partides a l'oca amb els de casa sobretot el diumenge a la tarda i els dies de piscina d'estiu, quan encara anàvem a Mollerussa. Del programa en recordo que durava moltes hores! fins i tot que mai recordo veure'l acabar sinó que ho feia mirant la repetició del diumenge!

0 comentarios: