Rosseta a 67P/Churyumov-Gerasimenko (Part 1/3)

La nau Rosetta de la ESA (Agència Espacial Europea) és el primer en fer un llarg recorregut per a trobar-se amb un cometa. És una gran tasca la qual ha estat designada per ser operativa encara durant gairebé una dècada i fer un dels estudis més detallats fets mai fins ara.
Després de l'asteroide Steins anirà a trobar l'òrbita del cometa

67P/churymov-Gerasimenko al 2014 i allà i farà un aterratge, durant 2 anys orbitarà el cometa al llarg del període en que es trobarà més proper al sol. Durant aquest trajecte es veurà sotmesa a la gravetat de la Terra i de Mart i haurà de creuar a la vegada el cinturó d'asteroides .
La sonda que aterrarà pesa uns 100kg i ha estat creada per un consort europeu sota la supervisió de l'Agència de Recerca Espacial Alemanya (DLR). La sonda es va llençar a l'espai amb el coet Ariane-5 (ara ja en desús), el dia 2 de març de 2004 des de Kourou, Guaiana Francesa. Durant dues hores va orbitar la terra per agafar revoldada i sortir tangencialment cap a l'espai.
Els coets Ariane-5 poden considerar-se uns dels més rentables de la carrera espacial si es té en compte el seu baix cost i els pocs problemes, tot i així hi van haver alguns desastres importants.

El viatge recorrerà 5,25 UA (Unitats Astronòmiques) això són gairebé 790 milions de quilòmetres des del Sol). El viatge: 4 anys fins a Steins i 10 fins a 67P/Churyumov-Gerasimenko.
L'òrbita continuarà fins al cometa observant que li passa al seu nucli de gel quan s'aproxima al Sol. La missió acabarà al 2015 quan tornarà a passar prop de la Terra 4000 dies més tard de la seva partida.
El cost del projecte és d'uns 1000 milions d'euroes (inclòs els instruments de les agències nacionals).

El cometa
El cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko té un nucli d'uns 4km d'ample i orbita el Sol cada 6,6 anys amb unes òrbites mínimes de 186 Mkm a 857 Mkm. Fou descobert al 1969 per K. Churyumov (Universitat of Kiev, Ucraine) i S. Gerasimenko (Institute of Astrophysics Dushanbe, Tajikistan).
Molt bona animació de com ha estat l'esdeveniment: http://esamultimedia.esa.int/multimedia/esoc/flv/Steins_Flyby.html

0 comentarios: