Viatjar en el temps

Tots viatgem en el temps. Durant aquest últim any, jo me mogut cap endavant un any. Una altra manera de dir-ho és dient que viatgem en el temps a la velocitat d'1 hora per hora. Però la pregunta és: ¿podem viatjar en el temps a major o menor velocitat que 'una hora per hora'? o podem realment viatjar cap endarrera en el temps, retrocedint diguem per exemple 2 hores per hora o 10 o 100 anys per hora?
Albert Einstein, desenvolupa la teoria de la Relativitat Espacial. Les idees de la Relativitat són molt difícils d'imaginar perquè no són coses que experimentem amb la vista diaria, però els científics les han acabat per comfirmar. Aquesta teoria diu que l'espai i el temps són realment aspectes de la mateixa cosa: el temps espacial. Hi ha un límit de velocitat 300.000 km/s per a qualsevol cosa que viatgi a través del temps espacial, i la llum sempre viatja al límit de la velocitat.
La Relativitat Especial ens diu que succeeix alguna cosa interessant al moure'ns a través del temps espacial, especialment quan la velocitat relativa vers altres objectes és propera a la velocitat de la llum. El temps passa més a poc a poc per a tu que per a les persones que has deixat enrerra. No s'observarà pas aquest efecte fins que tornis a trobar-te amb les persones estacionaries.

Exemple.
Diguem que tenies 15 anys d'edat quan abadonaves la Terra en una nau espacial viatjant aproximadament al 99,5% de la velocitat de la llum, que és molt més ràpid del que podem fer avui en dia i vas celebrar el teu cinquè aniversari durant el teu viatje. Quan tornis a la terra amb 20 anys, et trobaràs amb que tots els teus companys de classe en tenen 65 d'anys, estaran jubilats i disfrutaran del dia a dia amb els seus néts mirant les obres del carrer.
En certa manera, això significa que has estat viatjant en el temps. Hauràs experimentat només cinc anys de vida, mentre que els teus companys de classe hauran experimentat 50 anys sencers. Aquesta és una manera de viatjar al futur amb una velocitat major que la d'1 hora per hora.

Els viatges en el temps de cert tipus també succeeixen per a objectes dins dels camps gravitacionals. Einstein tenia una altra teoria assombrossa denominada Relativitat General, que predeia que el temps passa més a poc a poc per als objectes en camps gravitacionals (com el de la Terra) que per a objectes allunyats dels camps respectius. De manera que existeix tot tipus de distorcions del temps a prop dels forats negres, grans centres de gravetat.

En els darrers anys, alguns científics han utilitzat aquestes distorcions en el temps espacial per a pensar en les possibles formes en que podrien funcionar les 'màquines del temps'. Alguns consideren la idea de l'existència d''els forats de cuc' que podrien ser dreceres a través del temps especial. Aquesta i d'altres idees són interessants experiments del pensament d'avui en dia, i de ben segur que no seran pas possibles per als objectes reals, però això sí, estan basades en fets científics. Malgrat tot, en tots els viatges a través del temps permessos per la ciència, no hi ha manera per la qual un viatger pugui retrocedir a un moment anterior al qual s'havia construït la "màquina del temps".

És increïble pensar respecte els viatges en el temps, què passaria si retrocedissim en el temps i haguessis impedit que coneixesis el teu pare i la teva mare? Hauries evitat el teu propi naixement! però aleshores, si no hauries nascut, no podries haver retornat enrerra en el temps.

Tinc la confiança de que els viatges en el temps cap al futur sí que són possibles. Entre tot plegat hauriem de desenvolupar tecnologies avançades per a fer-ho. Podríem viatjar 10.000 anys cap al futur i invertir només 1 any de viatge. Malgrat tot, un viatge d'aquest tipus consumuria una quantitat d'energia extraordinària. Els viatges en el temps cap al passat són més complicats i encara no entenem la ciència que els definiria.

0 comentarios: