A l'hivern plou menys el cap de setmana que la resta de dies


Falten 2 dies per que deixem enrerra l'estiu i entrem ja a la tardor quan comencen a publicar-se estudis i informes de com es preueu la nova estació i algunes anàlisis d'episodis anteriors. Fa uns dies les universitats de Barcelona, Girona, Valencia i Augsburg (Alemanya) han treballat conjuntament per elaborar un estudi que confirma que, a Espanya, els caps de setmana d'hivern són més secs que la resta de dies de la setmana. Una tendència que s'inverteix durant la primavera. S'han analitzat les dades de 13 estacions meteorològiques des del 1961 fins al 2004 i s'ha observat que els dissabtes i diumenges hivernals tenen més pressió atmosfèrica que els dies centrals de la setmana, fet que implica més estabilitat, menys núvols, i en conseqüència, menys pluja.

Tot i que el treball no aprofundeix en les causes, una de les hipòtesis per explicar una pressió atmosfèrica més elevada els caps de setmana d'hivern són en els aerosols derivats de l'activitat humana.

Un aerosol és partícula sòlida o gota líquida que es troba en suspensió a l'atmosfera. Però, segons la investigació, aquesta teoria no seria vàlida a la primavera, quan s'ha detectat que plou més els caps de setmana, teòricament quan hi ha menys contaminació. Arturo Sánchez Lorenzo, de la Universitat de Barcelona, és un dels investigadors d'aquest estudi i vol insistir en el fet que durant tot l'any hi ha un mateix patró en l'activitat industrial. Segons Sánchez Lorenzo aquestes diferencies estacionals es podrien donar pel fet que segons l'època de l'any els aerosols tenen efectes diferents.

D'aquesta manera, a l'hivern podrien predominar els efectes directes dels aerosols, que provoquen un refredament en la superfície terrestre, un descens de la temperatura, un humitat més alta i més pluja, mentre que a la primavera podrien predominar-ne els efectes indirectes, és a dir, una reducció del nombre de gotes als núvols, que les podria arribar a dissipar.

I com que parlem de caps de setmana i fa dies que no pujo cap viodeoclip, aquí una bona cançó 'Weekend without makeup" dels The Long Blondes per animar-vos i que os preparareu el cap de setmana!

0 comentarios: