Post 289: síndrome de Diògenes (1 de 3)

Si ets dels que no acostumes a esborrar els correus electrònics que van arribant cal anar en compte, perquè la cosa pot anar a més. El volum d'e-mails està creixent de manera desorbitada, tant per spam com per la moda de socialitzar, i està provocant una epidèmia entre els usuaris: la síndrome de Diógenes. Comptes de correu desbordats a les que no es pot clavar la dent si no es tenen dues hores per davant, amb una sensació generalitzada de la qual l'e-mail ens supera i ens fa perdre un temps preciós. És cert.

Milions de persones treballen connectades a l'e-mail, per comunicar-se fins i tot amb qui és davant l'ordinador del costat. Si a la quantitat dels missatges que envien i reben li afegim el correu no desitjat, ens trobem que la direcció de correu ha de suportar una quantitat de missatges que, en la majoria dels casos, resulta impossible anar esborrant sobre la marxa.

Sobre les causes d'aquesta sobrecàrrega de missatges, Fernando Garrido, vicepresident de l'Observatori per a la cibersocietat, revela el que pot ser un dels principals motius que la majoria de safates d'entrada semblin trasters abandonats: L'usuari té la percepció que la seva capacitat d'emmagatzemament és infinita, per la qual cosa tan sols elimina correus de coordinació (quedar en un lloc a una hora) o spam..

Segons Contactlab, una empresa especialitzada en correu electrònic, els espanyols reben diàriament 350 milions de missatges, una mitjana de 23 cada un. El rei continua sent Hotmail, que és el favorit del 70% dels internautes, segons aquest estudi.

Ja sigui per nostàlgia, per falta de temps o per simple deixadesa, la sobrecàrrega de les safates d'entrada és un fet. Una altra raó, a la qual apunta el doctor en Psicologia Guillermo Fouce, és que les persones estem entrenades tradicionalment en l'acumulació de coneixements: Tenen que canviar les pautes de comportament, cal canviar cap al saber on buscar.

Enrique Dans, professor de sistemes tecnològics de l'Institut Empresa i expert en el relacionat amb el correu electrònic, confirma la nova tendència a la síndrome de Diógenes. La capacitat dels comptes de correu és cada vegada major, i també tendeixen a ser més fàcils de gestionar, així que és lògic que siguem cada vegada més com Diógenes. Dans va elaborar fa temps una classificació sobre els usuaris de l'e-mail, que dividia en: "L'auditor", que el guarda i classifica tot; "el dotat de memòria selectiva", a qui alguna vegada li va rebentar el correu i ara només guarda el que considera important; "el sentimental", que conserva tot el que considera emotiu; "el vivalavirgen", que no guarda absolutament res; i "el diógenes", que guarda tot, servible o inservible.

Per a Dans, els diferents tipus van encaminant-se cap al diógenes perquè la síndrome s'ha tornat sana. Les eines de recerca són cada vegada més potents. És molt important el paper dels filtres socials, que a l'hora d'eliminar correus prenen com a referència el que altres usuaris han establert que eren escombraries, per la qual cosa és més eficaç; es podria dir que hem trobat l'ordre en el caos.

1 comentarios:

Marta dijo...

Para descargar el estudio completo sobre los españoles y el correo electrónico:

http://www.es.contactlab.com/paper/dir/265/whitepapers.html