Curiositats lingüístiques (II)

Avui després de rellegir el post d'ahir per a pensar que dir avui he estat temptat de subtitular-lo "de cap per avall" perquè si una cosa tenim quan fem frases fetes és invertir, moltes vegades, les expressions castellanes o al revés. Aquest enigma seria una mica com la pregunta: que fou abans l'ou o la gallina?, no es pas gaire fàcil d'esbrinar.
Nosaltres mirem les coses de 'cap a peus' mentres que els altres ho fan de 'pies a cabeza' seria una mica més lògic doncs la casa es comença pels fonaments i no pas per la teulada, i en un 'abrir y cerrar de ojos' ens quedem a les fosques mentre que si el que volem es prendre força atenció hauríem de 'tancar i obrir els ulls'.
En el fons tot té el seu lloc de manera que quan 'sembla Can Seixanta' per a ells 'parece el campo de Agramante'.
Si no fos per la calor que ens fa passar 'la nit del lloro' aquests dies ells en canvi 'passen una nit toledana' molt més geogràfica i que ens ubica en un indret amb característiques climatològiques concretes. Decidir-nos així per anar a un lloc o un altre, a qui li costa li diem que és un 'pixatintes' molt més net que un 'cagatintas'.


Però quan el teu millor amic, amb el que sou 'carn i ungla' i no pas 'uña y carne', aconseguiu decidir l'indret on anar de vacances caldrà tenir diners per pagar l'estada. 'El diner fa diner' i no pas 'el dinero cria dinero' doncs nosaltres no el criem sinó que l'obtenim treballant. Però de fantasmes n'hi ha per tot arreu i 'mucho ruido y pocas nueces' seria un menjar molt calòric davant la 'molta llet i poc formatge'.
Si una cosa no m'agrada és 'arribar a misses dites' molt més seriós que 'llegar a las aceitunas' que més que tard sembla que vulguem fer un bermut. Un bermut que si després ens hem de ficar a córrer no 'podrem dir ni fava' del cansat que estiguéssim, no tant higiènic es 'no poder echar el aliento', una mica asquerós.
El que si que és veritat és que si volem preparar unes bones vacances més val que el que puguis 'fer avui no ho deixis per demà' enlloc del que fan ells 'no dejes para mañana lo que puedas hacer hoy'.

Malgrat tot hi ha qui creu que s'hauria de 'saber de quin mal s'ha de morir' més que 'estar al cabo de la calle' un carrer que acaba amb un atzucac avui. Demà més.

0 comentarios: