Una nova realitat: el canvi climàtic

Ahir divendres vaig acabar el curs que estava impartint a la universitat sobre el canvi climàtic. A hores d'ara tots hem de saber que el canvi climàtic no és una qüestió imminent, sinó que ja és un fet. Aquesta afirmació és el punt de partida del documental Una verdad incómoda (2006), que pretén alertar dels perills de la sobreindustrialització dels països i dels riscos que això comporta en un futur que cada vegada és més present. Alarmista o no, el film ha esdevingut un element més de debat de la nova realitat de canvi climàtic, que ha estat tema d’actualitat l’any 2007 i ho continua sent aquest 2008.
El curs curs ha tingut per objectiu tractar el tema del canvi climàtic, i ho ha fet des d’una perspectiva principalment climatològica però també d’afectació espacial i de vincles amb les esferes socioeconòmiques.


D’una banda, a partir de les dades del quart informe IPCC —considerat la bíblia del canvi climàtic— s’hi presentaran els resultats principals de l’estat actual del sistema climàtic i la seva evolució, i de l’altra s’hi tractaran les implicacions socials i econòmiques que comporta l’assumpció responsable dels compromisos per a la mitigació de l’escalfament global i per a l’adaptació a aquest escalfament.


Hem seguit un conjunt de conferències, unes més didàctiques que d'altres però que complementaven un bon espectre de la nostra realitat:

1. Un decàleg del canvi climàtic. Energia i canvi climàtic
2. Clima, canvi climàtic i salut humana
3. Canvi i riscos climàtics. La meteorologia
4. Canvi i riscos climàtics. L'ordenació del territori
5. Canvis observats, projeccions, impactes i adaptació
6. De les teleconnexions al clima local
7. Canvi climàtic i bons hàbits
8. Taula rodona: «El canvi climàtic»
9. Els bioindicadors del canvi climàtic. Els efectes biològics
10. Els registres documentals i el canvi climàtic

0 comentarios: