Erupcions volcàniques (I)

Kelly Reeves, l'autor de la fotografia, va estar prou contenta d'haver escollit el seient de la finestra mentre sobrevolava amb Alaska Airlines les illes Aleutianes el dia 13 de juliol, un dia més tard de la gran erupció.
El dia 12 de juliol hi va haver l'explosió del volcà Okmok (1067 metres) a l'illa Umnak a l'arxipèl·leg de les Aulentianes, just a l'extrem occidental de la península d'Alaska.

Les Aleutianes és un arxipèl·lag linial que segueix una línia de gran activitat sísmica. Totes les illes són volcans actius que de tant en tant entren en erupció com va ser el cas de l'Okmok.
L'explosió llençà una columna de centres i diòxid de sulfur a més de 15 km d'alçada (això és el límit de la troposfera) i els materials formaren una llarga massa opaca que deixava cobert bona part del Pacífic Nord. La primera imatge és el moment màxim de l'erupció i la següent un mes abans.


Aquesta és la més intensa de les últimes tres erupcions que es té constància: 1945, 1958 i 1997. L'interès excepcional d'aquesta erupció és la quantitat d'aigua barrejada amb el magma i expulsada a l'exterior.
Per sort tant sols 10 persones que vivien a l'illa Umnak van haver d'estar evacuades per la pluja de cendres. Les últimes observacions prediuen que la lava continuarà sortint de la caldera i l'activitat durarà encara durant unes quantes setmanes.

0 comentarios: