Perito Moreno

Avui el Perito Moreno ha estat notícia. De fet des de dilluns ja que fou un tema tractat dins del seminari que acabaré demà sobre el 'Una nova realitat: el canvi climàtic' que s'organitza dins dels programes 'Juliols de la UB'. Però la fragmentació que hem pogut veure s'ha produït fora del període normal: la primavera austral, ara estan a l'hivern.
La Glacera Perito Moreno està situada a Argentina. Neix del Camp de Gel Patagònic Sud, compartit per Argentina i Xile. S'estén sobre el Braç Sud del Llac Argentino, amb un front de cinc quilòmetres de longitud i 150 metres d'alçada (dels quals 60 estan emergits). Batejat amb aquest nom en honor de Francisco Moreno creador de la Societat Científica Argentina i actiu explorador de la zona austral d'aquest país durant el segle XIX, és una de les reserves d'aigua dolça més importants del món.

És una de les glaceres més imponents del món, i ha estat considerada la vuitena meravella per les espectaculars vistes que ofereix. Situada a una zona envoltada de boscos i muntanyes, queda dintre del Parc Nacional Los Glaciares, creat el 1937 a la Província de Santa Cruz, al sud de la República Argentina. Aquest parc, de 724.000 ha, té en total 356 glaceres.
En el seu avanç tanca les aigües del Brazo Rico del Llac Argentino, provocant que les seves aigües s'elevin fins a 30 metres sobre el del Llac Argentino, fent pressió sobre els gels. En primer lloc es crea un túnel amb una volta de més de 50 metres pel qual les aigües del Brazo Rico descendeixen fins al Llac Argentino. L'erosió causada per l'aigua provoca finalment el col·lapse de la volta, en un dels espectacles més imponents que puguin presenciar-se.

La glacera té una velocitat, mesurada a uns 4 km del front, d'aproximadament 2 m per dia, és a dir, al voltant de 700 m per any. El procés s'ha repetit al llarg d'intèrvals irregulars: l'última ruptura que va començar a produir-se el dia 4 de ha acabat el dia 9 de juliol a les 11:15 hora d'allà. Això ha passat només dos anys després de l'última fragmentació (març del 2006). Malgrat tot, la ruptura del 2004 es va produir després de gairebé 16 anys (febrer de 1988.

0 comentarios: