De tempesta tropical a huracà

Avui llegia que la tempesta tropical Dolly en 24 hores es convertirà en un huracà de categoria 1 que afectarà a la costa est de Mèxic (regions de Temaulipas, Nuevo León, Coahuila) i la frontera amb Estats Units (Texas). L'ascens de categoria es veu a un aport energètic del mar del Golf de Mèxic que li permet augmentar la categoria. Quan tocarà terra de nou es convertirà en una tempesta tropical, però el mal ja estarà fet.

Tot i que encara no es coneix a la perfecció el procés pel qual es forma un cicló tropical, sí que se sap, en canvi, que són necessaris com a mínim 3 factors:
* Temperatura de la superfície del mar, i fins a uns 50 metres de fondària, per damunt de 26.5º centígrads.
* Que les condicions siguin les idònies per a la formació de tempestes: per això cal que per mitjà de l'evaporació la troposfera es trobi relativament humida i que, alhora, es produeixi una irrupció d'aire fred a les capes altes de la troposfera a fi de condensar tot aquest vapor d'aigua.
* Que s'origini a una distància aproximada de 10 graus o més de latitud des de l'equador, de manera que la Força de Coriolis sigui prou forta per iniciar la rotació del cicló.

Un cicló pot perdre les seves característiques tropicals de diferents maneres:
* En tocar terra, el cicló perd el contacte amb l'aigua càlida, que és el combustible que necessita per a seguir el seu desenvolupament, i ràpidament es debilita.
* El cicló roman molt de temps en una mateixa àrea d'aigua i acaba consumint tota la calor superficial disponible.
* El cicló experimenta cisallament. Això provoca una forta alteració en la direcció i la pèrdua de velocitat dels vents originant la desintegració de l'estructura del cicló.
* Si la tempesta és dèbil, pot ser fàcilment engolida per una altra àrea de baixes pressions, i ambdues acabarien formant una àrea major de tempestes no-ciclòniques.
* En el seu recorregut l'huracà es trasllada cap a aigües més fredes, perd les seves característiques tropicals i es convertix en un cicló extratropical.

0 comentarios: