Àrtic (I)

El ritme de desgel de l'oceà Àrtic, s'ha anat accelerant cada estiu des de fa dos dècades, ara aconseguirà un altre rècord segons uns científics de la Universitat de Colorado.
El NSIDC ha documentat l'extensió del mantell geleat de l'Àrtic i de l'Antàrtida durant més d'una dècada, i ha mesurat la pèrdua de gel en ambdues regions durant tots els estius. Sobre aquesta base de dades, el centre ha projectat el futur de la coberta de gel.
Els científics del NSDIC han calculat que, si continuen les pautes actuals del clima global, l'Àrtic podria perdre tot el gel durant l'estiu d'aquí a cinc a deu anys.
Durant l'estiu de 1980 el mantell gelat sobre l'Àrtic cobrira 7,8 milions de quilòmetres quadrats, i l'any passat aquesta coberta s'estenia només per damunt de 4,2 milions de quilòmetres quadrats. La pèrdua de la coberta de gel per l'escalfament global, a la vegada, accelera l'augment de la temperatura dels mars i l'atmosfera.
El gel augmenta la reflectivitat de la superfície als rajos del Sol, i si es desfà l'aigua oceànica absorbeix més energia solar i s'escalfa més depressa.
Evolució gener a setembre de 2007

... i agafeu-vos fort: la previsió pel 2040

0 comentarios: