Post 221: la Candelera

Avui, 2 de febrer, és la Candelera on la tradició diu que s'han de beneïr espelmes per portar salut a les cases. Internacionalment és el dia de la marmota o altrament conegut com a Groundhog Day.

La més famosa d'aquestes festes es celebra al poble de Punxsutawney, lloc hubicat a l'estat de Pennsylvania; una petita població on cada 2 de febrer s'intenta predir la durada de l'hivern segons el comportament d'una marmota, la famosa marmota Phil, immortalitzada per la pel·lícula El Día de la Marmorta (o com nosaltres coneixem: Atrapats en el temps).

Si bé alguns remunten la costum a tradicions irlandeses (segons velles tradicions, el dia 2 de cada mes està sempre ennuvolat), la història sembla fixar-se més bé en els immigrants alemanys arribats a EEUU, en especial a l'estat de Pennsylvania. Els grangers alemanys utilitzaven el mètode per a saver quan tenien que cultivar les seves terres. Ja a Alemanya, aquests grangers observaven al tuixó, que en sortir de la seva llar a l'hivern podia tenir dos reaccions: si es veia la sombra, en un dia solejat, s'espantava i tornava a la seva hivernació durant sis setmanes més, indicant que continuava l'hivern; però si en sortir no es veia la sombra, per no haver-hi sol, pensant que arribava la primavera, sortia confiat.

Aquesta tradició es celebra al llarg de moltes poblacions d'EEUU, i fins i tot al Canadà (on la marmota més famosa és l'anomenada Wiarton Willie), malgrat tot, és la marmota Phil de Punxsutawney la més famosa, amb una tradició de més d'un segle (concretament des de 1887). El dia de la marmota indica (aproximadament) la meitat del període entre el solstici d'hivern i l'equinocci de primavera (de forma similar a la festa de Halloween, que indica la meitat entre l'equinocci de tardor i el solstici d'hivern).

Com moltes tradicions, aquesta no té res de real ni científic, i de fet segons la revista National Geographic, la marmota només ha pronosticat el final de l'hivern correctament el 28% de les vegades en 60 anys.

1 comentarios:

Anónimo dijo...

En catalanish version tenim la dita:
"Si la candalera riu el fred és viu;
si la candalera plora el fred és fora"


Felicitats pel blog! ;)