Post 348: sunrise

El seu objectiu és estudiar el camp magnètic del Sol a través d'un telescopi que viatja en globus estratosfèric. El projecte es fa en col·laboració amb el Programa Nacional de l'Espai a l'estat espanyol i amb l'agència espacial d'Alemanya. Durant cinc dies, el telescopi se situarà a l'Àrtic, a una altura de 40 quilòmetres sobre la superfície terrestre per evitar els cicles del dia i la nit i la degradació de les imatges produïda per les turbulències de la baixa atmosfera.Investigadors, entre altres, del Consell Superior d'Investigacions Científiques, el CSIC, participen en aquest projecte que permetrà aconseguir les millors imatges de la superfície solar.

Per això, des d'una base de Suècia s'ha enlairat un globus estratosfèric que transporta un telescopi. Amb les imatges que enviï el telescopi, es podrà analitzar amb més detall el magnetisme solar i això ajudarà a entendre, per exemple, com s'altera la capa d'ozó, o alguns efectes del canvi climàtic. Aquest estudi, segons els científics, resultarà primordial perquè l'activitat solar afecta de forma directa al planeta Terra.

Aquest primer vol de cinc dies, "Sunrise" creuarà Noruega i Groenlàndia fins arribar al nord de Canadà. I en un segon vol programat per al mes de desembre o gener del 2010, completarà una trajectòria al voltant del pol sud, d'entre nou i dotze dies.

0 comentarios: