Post 360: estiu

A tres quarts de vuit d'aquest 21 de juny hem passat de la primavera a l'estiu. Curiosament, l'estació més calorosa de l'any s'ha estrenat marcada per la inestabilitat i amb temperatures més baixes que les de fa uns dies, a les acaballes de la primavera. Tot i això, les previsions apunten a un estiu esplendorós. De fet, les bones temperatures típiques d'aquesta estació s'han avançat uns dies i no és estrany veure persones omplint les platges o sopant a l'aire lliure sense necessitat d'una jaqueta.


L'estiu a l'hemisferi nord ha arrencat aquest diumenge 21 de juny a les 7.46 hores del matí. És el primer dia d'estiu i el més llarg, amb unes quinze hores ben bones de sol.

L'estiu el tindrem aquí fins al 22 de setembre a les 23.19. Més de 90 dies que la converteixen en l'estació més llarga de l'any.

De ben segur que hi haurà altes temperatures, però hi haurà poc moviment al cel. Malgrat que és l'estiu de tot un Any Internacional de l'Astronomia, serà pobre en eclipsis. Segons explica l'Observatori Astronòmic Ramón María Aller de la Universitat de Santiago de Compostel·la, només hi haurà una penombra de Lluna en la nit del 5 al 6 d'agost, però amb una magnitud tan petita que passarà inadvertida per al públic.

Sí que hi haurà, però un fenomen curiós cap a finals de l'estació, el 4 de setembre. Es tracta d'un fet que té lloc cada 15 anys i que consisteix en el pas de la Terra pel pla dels anells de Saturn, de manera que la imatge telescòpica del planeta serà inusual i farà que es vegi simplement un disc sense anells.

0 comentarios: