Post 340: l'avió

Fa uns dies que ens ha arribat la notícia del llamp que es creu que ha estat el motiu que ha fet desaparèixer l'avió d'AirFrance. Aquí teniu un video d'un cas expectacular com un avió comercial de grans porporcions és caçat per un llamp.

La descàrrega es bifurca en diferents rames cap amunt, a diferència dels raigs més comuns que els que ho fan cap a baix.

A simple vista, és un llamp positiu, la guia escalonada del qual es dirigeix inicialment des del terra a la base del núvol de tormenta cap amunt (de lo contrari als raig negatius que ho fan del núvol a terra i que són els més habituals).

La guia escalonada ascendent, impacte amb l'avió, ascendeix i contacta amb la guia descendent que es genera a la base del núvol.

El primer raig lluminós es produeix al contactar amb la guia ascendent amb la descendent: es genera un canvi ionitzat de mínima resistència per on fluiran les càrregues elèctriques: es produeix la màxima alliberació d'energia lluminosa.

Seqüència:



Aparentment l'avió només es un tros del circuït terra-núvol. Els passatgers estan aïllats de qualsevol descàrrega elèctrica (Faraday demostrà que un recinte metàl·lic tancat forma una pantalla elèctrica en el seu interior. És l'anomenada capsa o gàbia de Faraday) que impacta amb l'avió. No hi ha informes d'accidents associats a aquest fet. Tampoc referències semblants.

1 comentarios:

Gemma dijo...

espectacular i molt curios! Records :)