Ahir vam tenir una calamarsada cap a Ponent: Albesa, La Portella, Bellvís, Sidamon... una àrea rica en arbres fruiters i on aquestes situacions d'estiu acostumen a deixar poca aigua però si que aquesta calamarsa o fins i tot pedra.
La pedra és una partícula de gel d’uns 5 mm de diàmetre o més. Consta d’un nucli congelat que està envoltat per diverses capes de gel. Aquestes últimes capes poden ésser opaques o transparents, i això depèn de la velocitat de congelació. A una velocitat més alta les bombolles d’aire no tenen temps d’escapar-se i queden atrapades dins de la pedra formant-se petits cristalls. És per això que la capa serà opaca. Quan la velocitat de congelació és baixa les bombolles d’aire tenen temps d’escapar-se, els cristalls que es formen són grans i la capa resultant transparent.
Segons la constitució física tenim la següent classificació:
• Calabruix: precipitació de grans blancs i opacs, formats per una barreja de neu i gel. Es trenquen quan cauen a terra.
• Calamarsa: precipitació de grans de glaç arrodonits i mig transparents, inferiors a 10mm de diàmetre.
• Pedra: precipitació de de grans de glaç arrodonits i mig transparents, iguals o superiors a 10mm de diàmetre.
La mesura
S'utilitza el granímetre que és un aparell utilitzat per saber el nombre d’impactes de pedra per unitat de superfície. Està format per una placa de porexpan, on es cobreix una franja amb una placa metàl•lica, que és el que serà l’àrea de calibratge. Es situa a 1m de terra a l’aire lliure, i es torna a mirar després d’una calamarsada o pedregada (es convenient fer una revisió periòdica per comprovar que el granímetre segueix intacte i no s’ha vist afectat per les aus o accions de bandalisme).
Després d’una pedregada s’agafa la placa del granímetre i es porta al laboratori, aleshores, s’extreu la peça metàl•lica que cobreix l’àrea de calibratge. En aquesta zona s’hi impacten boles de diversos tamanys, i després es pinta tota la placa amb pintura negra.
Una pedregada espectacular fou la del dia 17 de setembre de 2007 al Pla d'Urgell.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario