Cop de calor


Si ja fa uns quants dies que ens queixem de la calor tinguem paciència encara no ha arribat lo més fort. L'entrada d'una massa d'aire càlida del sahara farà que les previsions de temperatura tant pel que fa a les màximes com les mínimes assoleixin en molts punts valors entorns els 38º. Ni tant sols els del Pirineu se'n salvaran.
Tot plegat és causat per l’acumulació d’aire calent que ve d’Àfrica en alçada, que ahir ja va fer que les temperatures s’enfilessin per damunt dels 35 graus a Osona, el Bages, els Pallars, el Priorat i el Segrià. A destacar els 37,5ºC a la localitat bagenca d’Artés o els 37,6ºC a Serós (Segrià). També a les localitats costaneres els termòmetres es van alçar fins als 30 o 31 graus. Tant a la Costa Brava com a la Costa Daurada, el Maresme i el Garraf la forta calor es va combinar amb un alt grau d’humitat, cosa que va comportar que la temperatura de sensació superés els quaranta graus. Barcelona també va patir les conseqüències de la temperatura i humitat, que van ratllar els 34ºC i el 50%.
I, a partir d’avui, si es compleixen les previsions, la calor seguirà pujant i fins divendres no se suavitzarà. Les borrasques a les Illes Britàniques i un anticicló situat damunt d’Itàlia fan que la península Ibèrica sigui vulnerable als aires calents que pugen del continent africà. La calma fins i tot es notarà amb l’absència de vent i la presència d’alguns núvols que es formaran al Pirineu i Prepirineu.
La previsió ha fet que en les últimes hores l’Agència Estatal de Meteorologia i Protecció Civil hagin enviat alertes per prevenir la població de tot l’Estat per l’increment de temperatures. De fet, a la majoria de províncies d’Andalusia i Castella-la Manxa els termòmetres ja van superar ahir mateix els 40 graus.

El cop de calor arriba després de tenir un juliol en què les temperatures han sigut molt pròximes a la mitjana històrica. Segons l’informe de l’Agència Estatal de Meteorologia, el juliol va estar marcat per l’alternança de temperatures altes i baixes, que només es van estabilitzar durant els darrers deu dies.

0 comentarios: