Un equip d'investigadors ha descobert a l'Antàrtida restes d'una tundra, en la forma de plantes fossilitzades i insectes, el que demostra que el continent va ser un lloc més càlid fa diversos milions d'anys, segons ha informat la National Science Foundation.
Fa 14 milions d'anys, la regió va experimentar un canvi climàtic "abrupte i dramàtic" que es va traduir en una caiguda de 8º en un període de temps relativament curt en termes geològics, el que va causar l'extinció de plantes i insectes en la tundra i va transformar l'Antàrtida en el que és avui.
Un equip internacional de científics, encapçalats per David Marchant, de la Boston University, i Allan Ashworth i Adam Lewis, de la North Dakota State University, van combinar proves d'anàlisi geològiques glacials, paleoecológicas i cendres volcàniques amb models informàtics per demostrar que hi va haver un gran canvi climàtic a l'Antàrtida fa 14 milions d'anys.
Segons els investigadors, el resultat de l'estudi en representa una "gran avenç" en l'intent d'esbrinar més sobre la història climàtica de l'Antàrtida. El descobriment de dipòsits de llacs amb fòssils de molsa, diatomeas i de crustacis coneguts com "ostracod" en aquesta regió és important perquè són "extremadament rars" a l'Antàrtida.
D'acord amb els científics, la troballa dels fòssils és la primera i únic que s'ha fet al continent gelat, fins i tot des que es van descobrir els denominats Valls Seques de l'Antàrtida en 1902-1903 de la mà del britànic Falcon Scott.
"La troballa dels fòssils ens permet veure l'Antàrtida tal com va ser just abans del canvi climàtic fa 13,9 milions d'anys. És una finestra amb una vista única al passat", va dir Marchant.
"El que estem veient és l'últim rastre de vegetació a les Valls Seques. El descobriment dels fòssils i de les cendres volcàniques ens demostra que fa 14,1 milions d'anys, l'àrea va acollir una tundra", va assenyalar per la seva part Lewis.
L'estudi indica que fa 14,1 milions d'anys les Valls Seques eren relativament càlides, però fa 13,9 milions d'anys, tot va ser diferent i el canvi climàtic va transformar la regió d'un clima semblant al de Geòrgia del sud a un similar que té Mart, explica l'estudi finançat per la National Science Foundation.
"Ha estat un dels canvis (climatològics) més espectaculars i prolongats que un es pot imaginar. No conec cap altre lloc a la Terra en el qual s'hagi produït un canvi tan dràstic", va afirmar Marchant. Tanmateix, el que va ocasionar el canvi climatològic a l'Antàrtida continua sent una gran incògnita.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario