JJ.OO.

Durant més de 1500 anys van estar-se els Jocs Olímpics sense celebrar-se des de que Teodosi I el Gran els abolís l'any 393 d.C. per se pagans. Fins al 1896, en Atenes, la flama olímpica no es va tornar a encendre. Des de llavors han estat 18 edicions en les que hi ha hagut anècdotes i curiositats que podrien omplir tot un llibre, però potser, entre totes, les més desconegudes siguin les més antigues, les que van succeir als Jocs Olímpics de l'Antiguitat o en els primers Jocs Olímpics de l'Era Moderna.

La primera referència als Jocs Olímpics
Daten de l'any 884 a.C. quan Ifit, rei dels eolis, que ocupava Olímpia, va establir una treva amb Esparta. Aquestes treves en les continues batalles entre els estats grecs foren la flama que encenien per a la celebració d'uns Jocs entre les diferents polis gregues.
El primer campió de l'Antiguitat
L'any 776 a.C. data oficial de la celebració dels primers Jocs Olímpics de l'Antiguitat es va celebrar tan sols una prova en la que es tenia que donar una única volta a una pista de 192,28 metres. El primer campió de la història fou Korebo, cuiner.
Incorporació de noves proves
Durant tres edicions només existia aquella prova, però a la quarta edició es va incloure el 'diaulo', prova que de la mateixa manera que l'anterior, consistia en córrer en la mateixa pista però donant dos voltes. Durant la 18a Olimpiada (any 708 a.C.) s'hi va incloure la lluita i el pentatló.
Competir sense roba
Durant les Olimpíades s'havia de complir diferents requisits: ser home, grec, lliure, fill legítim, no haver estat deshonrat i competir nu.
Esports per a escollits
El baró de Coubertain fou el 'Pare' de les Olimpíades, però ningú sap que durant anys es va oposar a que es construïssin estadis perquè segons ell, l'esport no era per al poble, sinó pels aristòcrates. 'Les masses són egoistes, mandroses'.
'Proclamo inaugurats els Jocs Olímpics'
És una frase que escoltem cada quatre anys al començar cada Olimpíada, però la primera vegada que es va pronunciar fou de la veu de Jordi I de Grècia, al inaugurar les Olimpíades d'Atenes del 1896.

0 comentarios: