Post 138: Temporada d'huracans 2008

La temporada d'huracans és un període anual de major formació de ciclons tropicals dins de l'arc tropical atlàntic. La temporada comença oficialment l'1 de juny i acaba el 30 de novembre, per tant ja comença a ser hora d'anar fent una mica de balanç de com va la cosa.
Engunay excepcionalment la primera tempesta tropical va batejar-se el dia 30 de maig a la costa de Belize i s'anomenà Tempesta tropical Arthur.

Malgrat tot El Niño o La Niña és el segon episode més destructiu després dels hurcans de l'Atlàntic. El període d'huracans ha començat aquest any més activa de lo normal. 4 tempestes es varen formar abans de l'agost i a la vegada aquest any també hem tingut 3 tempestes actives el mateix dia: l'huracà Bertha, les tempestes tropicals Cristobal i Dolly, actives el dia 20 de juliol, convertint aquesta estació en una de les 9 que ostenten el rècord del major nombre d'huracans actius en un mes d'agost.

Aquest any ha estat molt desastrós per a Haití, on més de 800 persones varen morir com a conseqüència dels ciclons tropicals: Fay, Gustav, Hanna i Ike durant l'agost i el setembre.

Si fem memòria l'huracà Ike fou l'huracà més destructiu d'aquesta estació, a la vegada que el més fort, devastà Cuba com a huracà i després les pluges arribaren com a categoria 2 a l'estat de Texas. Degut al seu gran tamany les pluges si que van ser molt intenses.

L'huracà Hanna fou l'huracà més assassí d'aquesta estació, matant 537 persones, la majoria a Haití.

L'huracà Gustav fou una tempesta molt destructiva, gerant pèrdues en més de 20 bilions de dolars en danys a Haití, Jamaica, les Illes Caiman i Cuba. L'huracà Dolly en el seu moment ja causà prop de 1,5 bilions de dolars en danys al sud de Texas i Mèxic.
L'huracà Bertha fou el primer huracà d'enguany format al Cap Verd (illes a la costa oest d'Àfrica) i fou el que durà més aquest més d'agost a la conca Atlàntica, per sort no van morir gaires persones.

La tempesta tropical Fay fou el primer cicló tropical de l'Atlàntic que deixà precipitacions en un mateix estat dels Estats Units en 4 ocasions diferents.

La tempesta tropical Marco passarà a la història com la més curta i menys activa mai enregistrada.

L'huracà Omar el podem recordar de mitjans d'octubre com l'últim huracà potent de l'estació que va produïr força danys a les illes ABC, Puerto Rico i les illes Verges.

I aquests dies tenim a l'huracà Paloma que ja s'ha convertit en el segon huracà més fort del novembre en tota la història ciclònica de l'atlàntic, ha produït molts danys a les illes Caiman i a Cuba.

De moment i a dos setmanes d'acabar la temporada, 2008 passarà a la història com la que fins ara ha tingut un major nombre d'huracans de categoria 3. 16 tempestes tropicals de les quals es varen convertir en huracà i 5 superaren la categoria 3.

0 comentarios: