Astrònoms americans enunciaren que van captar la primera imatge fotogràfica d'un exoplaneta a només 25 anys llum de la Terra, a la constel·lació de Peixos Austrinus.
La imatge mostra el sistema planetari en tota la seva totalitat format per un cinturó de pols i brossa còsmica junt a l'exoplaneta, anomenat Formalhaut b, el moviment de traslació del qual al voltant de l'estrella dura 872 anys terrestres.
Els exoplanetes, segons la definició científica, són cossos que giren en una òrbita permanent entorn d'una estrella, però més enllà del sistema solar. Fins ara s'ha determinat l'existència d'uns 300 exoplanetes, però mai s'havia aconseguit captar la imatge d'un d'ells.
En una conferència de premsa a Washington i un informe publicat a la revista Science, els científics indicaren que l'exoplaneta té probablement la massa de Júpiter i gira en òrbita d'una estrella identificada com Formalhauta una distància que és al voltant de quatre vegades la que separa Neptú del Sol.
Els primers indicis de l'existència d'un exoplaneta a la constel·lació de Peixos Austrinus apareixé al 2005 quan l'astrònom de la Universitat de Califòrnia, Paul Kalas, analitzà imatges preses per la càmera avançada del telescopi espacial Hubble que mostrava al marge de material molt definit entorn a l'estrella.
L'exoplaneta podria tenir un sistema d'anells semblants als que envolten a Júpiter i que després es condensen per a formar el que són ara les seves llunes.
L'extrem irregular de l'anell de brossa i pols còsmica que envolta a l'estrella suggereix que hi havia allí un exoplaneta en òrbita el·líptica que influia a la seva conformació. La força gravitatòria de Formalhaut bés la raó clau per la qual l'ampli cinturó que envolta el Formalhaut està esculpit amb un cercle irregular entorn a l'estrella.
Les dos fotografies obtingudes fins ara corresponen al 2004 i 2006, les quals mostrens que el seu moviment en un lapse de 21 mesos concorda amb el que s'esperava d'un exoplaneta que completa una òrbita entorn a l'estrella cada 872 anys a una distància de 119 unitats astronòmiques és a dir a 17.700 milions de quilòmetres.
0 comentarios:
Publicar un comentario