Post 146: núvols atmosfèrics marrons

Els Núvols Atmosfèrics Marrons, en anglès ABC, és un fenòmen format per diverses partícules tòxiques creades per l'home, abasta des de Pekín fins a la península Aràbiga, amb un efecte accelerador del canvi climàtic, segons un informe de l'ONU.

L'estudi, elaborat pel Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides i que s'ha donat a conèixer fa uns dies, conclou que aquestes formacions, algunes d'elles amb més de 3 quilòmetres de gruix, tindran un impacte directe sobre el medi ambient, l'agricultura i la salud dels habitants del planeta.

Pekín és una de les principals ciutats asiàtiques afectades per l'ABC, compostes de sutge i altres partícules tòxiques, juntament amb Bangkok, Dacca (Bangladesh), Karachi (Pakistan), Calcuta, Bombay, Nova Delhi, Seül, Shangai, shenzhen i Teheran, degut als seus alts índex de contaminació.

Degut a aquests núvols marrons, aquestes ciutats estan perdent entre un 10 i un 25 per cent de llum solar des de la dècada de 1950, segons l'informe. La ciutat xinesa de Cantó, per exemple, ha reduït la seva recepció de llum solar en un 20 per cent des dels anys 70.

A més a més, aquests núvols multipliquen l'efecte hivernacle i, per això, acceleren el canvi climàtic, ja que partícules com els sulfats reflexen la llum del Sol i refreden la superfície, mentrestant el sutge abosrbeix aquesta llum i escalfa l'aire.

Els ABC actuaran de manera directa sobre els glacials de l'Himalaya, font dels rius de gran part d'Àsia, fet que podria portar períodes de sequera a la regió. Pel que fa a la salut humana, els núvols marrons es traduïran en problemes respiratoris i cardiovasculars cada vegada més freqüents.

Aquests núvols marrons també existeixen a bona part d'Amèrica del Nord, Europa, el sud d'àfrica i l'Amazones.

0 comentarios: