Post 155: baixada de les temperatures

Ahir vam comentar la precipitació inesperada a la ciutat de Barcelona i alguns punts del Vallès i Baix Llobregat. Ara no està de més analitzar la forta baixada de les temperatures que hi ha hagut en aquesta última setmana.

L’onada de fred que ahir es va fer notar amb força a tot el territori es mantindrà activa encara avui, tot i que la tendència és que les temperatures es comencin a recuperar a partir de demà i que assoleixin els valors habituals per a aquesta època al llarg del cap de setmana. El vent del nord va arrossegar l’aire fred fins a latituds baixes. Per aquest motiu el descens de les temperatures, que van arribar a baixar cinc graus en alguns punts determinats, va ser més significatiu en indrets baixos que a l'alta muntanya on ja feia dies que tenien temperatures molt baixes.

A Boí, per exemple, les temperatures fins i tot van ser una mica més baixes dimarts que no pas ahir. Això sí, sempre dins de valors molt extrems. A l’estació meteorològica de Boí (a 2.540 metres d’altura) la màxima ahir va ser de -4,8º i la mínima de-12,6º, mentre que dimarts s’hi havien registrat valors de fins a -10,7º i -14,9º respectivament.

El fred va irrompre dimarts a la nit, i ahir, a l’hora de sortir al carrer de bon matí, digueu-m'ho a mi que surto per la porta de casa a 2/4 de 6, la sensació era de ple hivern. Molts municipis van registrar temperatures mínimes per sota dels cinc graus, sobretot a l'interior de Catalunya i en particular el Pla de Lleida. És el cas d’Alcarràs (-5º), Alfarràs (-6º), el Pont de Suert (-6º), Fornells de la Selva (-6º), Guardiola de Berguedà (-5º), Lleida (-6º), Montesquiu (-6º), Olot (-5º), Prades (-5º), Sant Pau de Seguries (-8º) o Viella (-9º).

Les màximes no gaire altes
D’altra banda, les màximes van quedar força lluny dels 10 graus a molts indrets de l’interior del país. És el cas de Cervera (5º), Guardiola de Berguedà (9º), Horta de Sant Joan (7º), Prades (3º) o Vacarisses (10º).

La previsió indica que avui es mantindran les temperatures en valors similars als d’ahir, tot i que les mínimes podrien ser una mica més altes en punts del litoral, sobretot a la costa nord. El vent continuarà bufant del nord.

De cara a demà, la pujada de les temperatures serà generalitzada, tant pel que fa a les màximes com pel que fa a les mínimes. A partir de demà a la tarda un nou front afectarà Catalunya, tot i que sota un escenari de temperatures més altes i de vent que ja no serà del nord, sinó de component oest.

0 comentarios: