Anem d'estudi a estudi. Per primera vegada un estudi fet a gran escala a Amèrica del nord revela la importància del nitrògen que conté els boscos en el control del clima.
Es tracta del nitrògen que hi ha a les fulles i rames més externes dels arbres, la base forestal, que segons aquest estudi, incrementa l'albedo, és a dir, la quanitat de llum que es reflexa i retorna a l'espai, i per tant contribueix al no escalfament de l'atmosfera.
"Des de fa molt de temps els científics han estat consicents de la importància de l'albedo, però ningú sospita que el dels boscos pugués dependre del nitrògen", segons el professor de l'Institut per a l'Estudi de la Terra, els Oceans i l'Espai de la Universitat de new Hampshire (EE.UU.) i autor principal de l'estudi.
Els investigadors han pogut corroborar, a més a més, un altre efecte ja conegut del nitrògen, i és que com més rica és la base forestal en aquest element, major és l'assimilació de diòxid de carboni de l'atmosfera, el gas d'efecte hivernacle en el que avui es centra l'atenció en relació amb el canvi climàtic.
Aquests resultats s'han obtingut integrant les dades recollides durant sis anys en dotze boscos per a diferents medis; per exemple, per a determinar el contingut de nitrògen en el fullatge ja utilitzat, a més a més les mesures procedents de més de 1.700 arbres, les imatges obtingudes per als vols AVIRIS i el satèl·lit EO-1 de la NASA.
En l'article que recull l'estudi, publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences, els autors assenyalen que els canvis que afecten a la disponibilitat de nitrògen per a les plantes té un impacte sobre el sistema climàtic que cal considerar seriosament.
Particularment, diuen, que les activitats humanes, com la fertilizació o l'emissió de contaminants que contenen nitrògen, han alterat el cicle global d'aquest element.
Afegeixen, malgrat tot, que seria prematur concloure a partir d'aquests resultats que promouen l'acumulació de nitrògen a la base forestal ajudaria a compensar l'escalfament global induït per les emissions de gassos d'efecte hivernacle.
En el fons seria necessari veure si passa el mateix en altres tipus d'ecosistemes, com les selves tropicals o els terrenys agrícoles, i afegir la vegetació com a variable al model climàtic.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario