Post 139: els volcans de la lluna

Quan una nit d'estiu un mira enlaire i veu la lluna plena, es poden distingir petites tonalitats més fosques, en forma de taques circulars, són els seus cràters.

Segons un estudi de l'Agència d'Exploració Aerospacial Kanagawa del Japó, publicada al Science Express dins l'edifició digital de la revista Science: l'activitat volcànica de la Lluna podria haver existit molt abans del que avui en dia ens pensem.

Aquesta afirmació és el resultat dels anàlisis de les imatges d'alta ressolució de la cara fosca de la Lluna, preses amb la càmera estèreo que porta el satèl·lit explorador llunar japonès KAGUYA (SELENA).
Les noves dades sobre els mars, els oceans foscos de basalt volcànic, de la cara fosca de la Lluna podria ajudar als investigadors a reconstruïr els origens de la Lluna i la seva evolució.

Tot i que no es poden accedir al basalt per a realitzar una datació radiogènica, l'edat d'aquests mars pot determinar-se comptant el nombre de cràters que marquen les superfícies volcàniques, els mars més antics haurien de contenir més cràters.

Quan s'aplica el mètode de les noves imatges obtingudes per la KAGUYA/SELENE, els científics estimen que la majoria del volcanisme dels mars en aquest costat de la Lluna va aturar-se fa 3.000 milions d'anys.

Malgrat tot en unes altres localitzacions de la cara fosca de la Lluna, els dipòsits de mars s'estimen en uns 2.500 milions d'anys d'antiguitat, el que suggereix que el volcanisme podria haver durat molt més en algunes àreas.

0 comentarios: