Post 158: neu a muntanya

Per sort s'han complert les previsions fetes divendres i la neu ha arribat al Pla. Lo bó d'aquesta situació és que jo no m'he quedat aïllat com d'altres vegades per quatre volves de neu.

La nevada que ha caigut els últims dies ha cobert la pràctica totalitat del Pirineu i el Prepirineu de Lleida. Tot i això, malgrat que l'alerta d'emergències NEUCAT també s'havia activtat al pla, en aquesta zona no hi va caure ni un floc de neu.

Les precipitacions van ser especialment intenses a primera hora del matí d'ahir i van deixar gruixos d'entre 10 i 20 centímetres per sobre dels 700 metres. Per tant, al llarg de la jornada, van ser necessàries les cadenes en una vintena de carreteres del Pirineu.
Tot i que a mesura que va avançar el dia la situació es va normalitzar, les precipitacions van obligar a tallar durant dos hores (de les 09:00 a les 11:22 hores) la carretera C-14, a l'altura de Ribera d'Urgellet. Així mateix, entre les 10:44 i les 11:28 hores va quedar tallat el tram de 15 quilòmetres que separa aquest municipi de Coll de Nargó. Alguns quilòmetres més avall, a Ponts, la calçada va quedar tallada durant mitja hora en sentit Andorra. De fet, l'Alt Urgell va ser una de les comarques més afectades per la nevada. Per aquest motiu,, va ser obligatori l'ús de cadenes per poder accedir a Andorra per la N-145; a la L-511 entre Coll de Nargó i Isona i a L-401 entre Coll de Nargó i Guixers (Solsonès), entre d'altres.

A l'Alta Ribagorça, les cadenes van ser obligatòries al a L-500 entre el Pont de Suert i la vall de Boí, així com a diverses carreteres locals. A la N-230, l'avís per plaques de gel i neu a la calçada va obligar a restringir el pas de camions pel túnel de Vielha. També va ser necessari l'ús de cadenes per circular pels dos Pallars, com a la C-1311 entre Tremp i el Pont de Montanyana o a la N-260 entre el port del Cantó i Sort, i a Aran hi va haver complicacions a la Bonaigua (C-28). A excepció d'algunes osrtides de via i l'aïllament temporal d'alguns nuclis, no hi va haver incidents greus.

Algunes claus...
Les cadenes encara eren obligatòries ahir a la nit en una desena de vies del Pirineu i el túnel de Vielha seguia tancat als camions articulats.

La previsió meteorològica indica temperatures baixes per a avui amb possibilitat de neu en cotes baixes en alguns punts de Catalunya. Possibilitat de nevades a les zones del Pirineu i el Prepirineu.

La neu també va arribar en altres punts de la Península, on va obligar a tallar carreteres i a usar cadenes en d'altres de les provincies de Granada, Osca, Cantàbria, Astúries, Sòria, Lleó, Burgos, Lugo i Albacete. El risc de nevades va ser especialment alt a Galícia i Andalusia.

En general la nevada va deixar gruixos 3 a 4 centímetres a la Seu d'Urgell, de 15 centímetres a Esterri d'Àneu i de 10 centímetres al Pont de Suert o a Bellver de Cerdanya. en cotes altes, com per exemple Boí Taüll, els gruixos van arribar fins als 20 centímetres.

0 comentarios: