Post 154: quan menys t'ho esperes...

Així he volgut titular el post d'avui i és que quan menys t'ho esperes patapam! cau una calamarsada sobre la ciutat de Barcelona.

Va ser ahir al vespre entre les 2/4 de 9 i 1/4 de 10 del vespre quan una calamarsada va descarregar sobre la ciutat. Amb la informació que teniem ahir no vam poder pas preveure la situació en canvi ara amb la distància d'aquestes 12 hores podem analitzar on va fallar i aprendre.

I és que la meteorologia és una ciència d'anàlisi i per tant una bona pràctica per a cadascú és veure el que s'anomena remodelització, és a dir, reinterpretar els models amb les dades del que ja ha passat.
Amb el mapa d'ahir a la mà podem veure que era complicat que es produïs la tempesta tot i que al litoral i prelitoral de Barcelona la veritat és que hi havia molt aire fred en alçada i suficient inestabilitat (tot i que el radiosondatge de les 12 no indicava una velocitat ascendent, CAPE, molt gran), el vent va encalmar i les tempestes creixeren com bolets.
Ahir si ens mirem en detall la situació al Barcelonés i sud del Maresme es caracteritzava per un estancament de la massa d'aire prou important com per fer créixer les tempestes i que descarreguessin tal i com es mostra a la imatge. De fet ens consta que hi ha hagut una mica de tot, calamarsa, aiguaneu, aigua...

0 comentarios: