Post 170: el CO2 de la UE

De tant en tant la Unió Europea ens sorpren amb les seves propostes per a millorar el medi ambient. Ahir es va aprovar retallar les emissions de CO2 en un 20%!, això si, fins l'any 2020.

La Unió Europea ha aprovat aquest divendres un ambiciós conjunt de mesures per combatre el canvi climàtic, després d'un any d'intenses negociacions, que col·loca a la UE al capdavant de la lluita contra l'escalfament global. L'objectiu és retallar les emissions de diòxid de carboni (CO2) de la Unió Europea en un 20%, millorar l'eficiència energètica en un altre 20% i que el 20% de l'energia que es consumeixi procedeixi de fonts renovables. I tot fins al 2020.

La UE també manté el seu compromís de que el 10% dels carburants utilitzats en el transport siguin renovables per al 2020.

Les mesures per aconseguir la reducció d'emissions estableixen que les indústries començaran a pagar pels drets d'emissions que fins ara rebien de forma gratuïta. Els ingressos de les subhastes de permisos aniran a parar a les arques estatals i s'estableix un mecanisme de solidaritat per destinar part d'aquests diners als països més pobres de la Unió.

A més, els sectors més contaminants, coberts pel sistema europeu de comerç d'emissions, haurà de retallar les seves emissions en un 21% respecte al 2005. La resta de sectors -com el transport i l'habitatge- hauran de retallar-ho en un 10% respecte al 2005.

Per evitar que els sectors molt contaminants, més perjudicats per la subhasta de dret d'emissió, s'emportin les seves fàbriques fora de la UE, es preveu concedir un 100% dels drets d'emissió gratis a aquells que sobrepassin uns màxims concrets.

Una molt bona mesura, està clar, però caldrà vure si els estats membres ho acaben aplicant.

0 comentarios: