Post 172: un terratrèmol que fa erupcionar un volcà

Anant en contra de tot el que es pensava fins ara, un equip d'investigadors de la Universitat d'Oxford (Anglaterra) ha arribat a la conclusió de que els terratrèmols de gran magnitud poden desencadenar erupcions als volcans propers.

L'equip en qüestió, dirigit per Sebastian Watt, ha estudiat l'historial de terratrèmols i erupcions volcàniques al sud de Xile des de 1835, any en el que Charles Darwin ja suggeria la possibilitat de que hi hagués una connexió entre els dos fenòmens.

La suggerència de Darwin ha comptat amb pocs adeptes entre geòlegs i vulcanòlegs, entre els que la creencia general és que hi ha pocs casos que permeten vincular els tremolors de terra amb posteriors erupcions volcàniques, i que no hi ha evidència científica que permeti parlar d'alguna cosa més que coincidències.

La investigació dels geòlegs d'Oxford, que apareix a l'últim número de la revista Earth and Planetary Science Letters, contradiu aquesta creença i defensa que quan hi ha un terratrèmol superior a 8 graus a l'escala de Richter els volcans que estan a menys de 500 quilòmetres de l'epicentre reaccionen.

Els professors d'Oxford estudiaren els registres històrics dels últims 150 anys i descobrirem que l'activitat volcànica s'incrementà durant almenys un any després de cada sistema (més de 8 gruas) que remogué el sud de Xile en aquest període.

L'estudi posa l'exemple de les dos grans saccejades sísmiques registrades a Xile al segle XX: la de 1906 i la de 1960 (la més fort de la història amb una magnitud de 9,6 graus), després de les quals hi va haver activitat en set volcans durant un any, quan lo normal és que es produeixi una erupció anual de mitjana.

Segons el director de l'estudi, sembla demostrar-se que les ones sísmiques generades per la ruptura dels terratrèmols poden activar una erupció, agitant o sacsejant la lava que hi ha als volcans.

Segons ell mateix, les alteracions resultants deriven d'una erupció, però tenint en compte que és necessari cert temps per a que s'acumuli pressió dins del volcà i per a que el magma avance cap a la superfície, l'erupció pot no produïr-se fins passats uns mesos des de que es produí el terratrèmol.

Aquest vulcanòleg considerà que l'estudi és important, perquè demostra que el risc d'erupció volcànica augmenta de manera exponencial després de que es produeixen terratrèmols de magnitud en llocs del planeta, com Xile, afectats per aquests fenòmens.

0 comentarios: