Post 176: octubre molt fred

La tardor de 2008 ha resultat molt freda en el conjunt de la península i Balears, amb unes temperatures mitjanes estimades de 14,8ºC, el que ho situa en el nové lloc dels més fres des de 1965, essent a més a més el més fred des de 1993.

Ha estat molt fred a la vessant atlàntica, i fred a la vessant mediterrània (incloent Balears), mentres que Canàries ha estat en promig normal tot i que amb diferències entre les illes.

Els mesos de setembre i octubre tingueren caràcter fred al quadrant nord-occidental peninsular, i petites àrees de llevant i sud-est, però fou el mes de novembre amb un caràcter general de molt fred, amb alguns observatoris que tingueren caràcter extremat, que establí el caràcter conjunt de la tardor.

En relació amb el període des de 1961, es produïren episodis extraordinariament fres. Foren els següents:

Font: Agencia Estatal de Meteorologia. Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino.
EH = Extremadament Humit: les precipitacions sobrepassen el valor màxim registrat en el període de referència 1971 - 2000.
MH = Molt fred: f<20%. h =" Humit:" n =" Normal:" s =" Sec:" ms =" Molt">80%
ES = Extremadament sec: les precipitacions no arriben al valor mínim registrat en el període de referència 1971 - 2000.



1. En els primers dies de setembre en una àrea molt reduïda de les Ries Baixes.
2. Entre el 27 d'octubre i el 5 de novembre els dos terços occidentals de la Península.
3. Un tercer episodi fred i el de major intensitat fou en els últims dies de novembre, del 25 al 30, s'establiren mínims històrics a Castilla y León, Extremadura, àrees del nord-est de Castilla - La Mancha i sud-est peninsular.

L'episosi més càlid es presentà entre els dies 13 i 17 d'octubre en àrees del nord-est peninsular des de la desembocadura de l'Ebre a Barcelona. Un episodi de menor extensió, també a Barcelona, passà a primers de setembre.

Font: Agencia Estatal de Meteorologia. Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino.
EC = Extremadament Càlid: les temperatures sobrepassen el valor màxim registrat en el període de referència 1971 - 2000.
MC = Molt càlid: f < c =" Càlid:" n =" Normal:" f =" Fred:" mf =" Molt" ef =" Extremadament">


La precipitació

La tardor ha estat nromal en el conjunt per a la península i Balears pel que fa a les precipitacions, amb una precipitació mitjana estimada de 166 mm. Les zones menys favorables per les pluges de tardor s'han localitzat al sud de Galícia i León, extrem NE de Catalunya i nord d'Extremadura, que han tingut un caràcter molt sec. En canvi gran part de la serralada cantàbrica, zona centre, extrem SE peninsular i sud d'Andalucia han estat molt humides.

Malgrat que el setembre fou predominantment sec al terç nord peninsular, i novembre fou molt sec en moltes zones de l'interior, el caràcter humid o superior d'octubre regulà el comportament normal de les precipitacions per al conjunt del país.

Hi van haver alguns episodis de més de 20 dies amb precipitacions extraordinàriament baixes al setembre i novembre en observatoris de la mitat sud peninsular i d'Eivissa. A finals d'octubre es van produïr en punts tant diferents com Santiago de Compostela i Barcelona.

0 comentarios: