Post 180: PLASEQCAT

Ahir llegiem en titulars que un núvol tòxic al polígon industrial de Granollers ha obligat a desallotjar la vintena de treballadors de l'empresa de reciclatge de ferro on s'ha originat i ha obligat també a activar el Pla d'Emergències del Sector Químic de Catalunya. Tot apunta que el núvol, que ja està totalment dissipat, s'hauria originat durant un procés de desballestament de ferralla. Segons les primeres investigacions, s'hauria rebentat un recipient que contenia un producte encara per identificar, tot i que no es descarta que fos d'àcid cítric, i ha creat un núvol blanquinós, irritant i d'una olor molt forta. El núvol ha provocat irritació als ulls i al nas a diversos treballadors. El pla d'emergències químiques ja està desactivat.


Ara bé, en què consisteix el Pla d'Emergències del Sector Químic?
El Pla d’ Emergència Exterior és el marc orgànic i funcional per a fer front a les emergències per accidents greus amb substàncies perilloses prèviament analitzats, classificats i majoritàriament avaluats. En ell s’estableix l’esquema de coordinació de les autoritats, organismes i serveis cridats a intervenir, els recursos humans i materials necessaris per a la seva aplicació i les mesures de protecció més idònies.

El procediment en l'actuació
- Sonen les sirenes i ens avisen del problema,
- S'han de sintonitzar Catalunya Radio o Radio Nacional de España i seguir les indicacions que faciliten.
- Cal tancar-nos a casa per evitar el contacte amb la contaminació i a la vegada tancar els sistemes condicionats.
- Esperar un so de finalització del pla, és un so peculiar, llarg i d'uns 30 segons de durada.

Categories del Pla
- Categoria 1: Accidents que suposin danys materials només a l'interior de la instal·lació industrial. En aquests, no hi ha danys a l'exterior de la instal·lació industrial.
- Categoria 2: Accidents que suposin víctimes i danys materials a la instal·lació industrial. Les repercussions a l'exterior es limiten a danys lleus, o a efectes negatius al medi ambient en zones limitades.
- Categoria 3: Accidents que suposin víctimes, danys materials greus o alteracions serioses del medi ambient en zones extenses, a l'exterior de la instal·lació industrial.

0 comentarios: