Post 175: l'any més fred del segle XXI a Espanya

L'Agencia Estatal de Meteorología considera l'any 2008 com el més fred del segle XXI a Espanya, malgrat el seu caràcter càlid. A aquesta calificació ajuda especialment un règim de temperatures inferiors a lo normal des de finals d'agost prolongada durant la tardor, que està essent el més gèlid dels últims 15 anys.

L'AEMET indicà a la presentació del balanç meteorològic anual que 2008 ocuparia el lloc 32 des de 1971 en quant a creixement de temperatures mitges a Espanya. A Canaries, el caràcter d'aquest any fou de "molt fred", tot i que el més càlid des de 1971 a 2000 fou 1998, mentres que la tardor tingué un promig "normal".

Així mateix, precisà que aquesta tardor ha estat "molt freda" a la Península i Balears, amb una temperatura mitjana estimada en 14,8ºC, el que la situa en el novè lloc des de 1965. Malgrat tot, fou molt fred a la vessant atlàtnica i fred a la mediterrània, a Canàries mantingué un promig normal. Aquest any no s'interpreta amb un canvi a la tendència del canvi climàtic, d'augment de les temperatures, sinó que sembla que entre d'altres causes aquest refredament es degut a La Niña (fenòmen climatològic).

Per un altre costat, l'AEMET indicà que des de que començà l'any hidrològic (de l'1 d'octubre al 30 de setembre), s'ha registrat un 15% més de lo normal en pluges. Des de l'1 d'octubre al 9 de desembre es recolliren 194 mm, quan la mitjana en aquest període és de 168 mm.

Finalment, adelantaren que es preveu que aquest gener de 2009 al març de 2009 s'espera tendir a un règim de precipitacions per sota de lo normal pràcticament a tot Espanya, al temps que s'espera que els termòmetres registren dades per damunt de lo normal, tot i que a Canàries seran més baixes de lo normal. Sembla que serà sec i que amb pocs temporals atlàntics, el que donarà lloc a que sigui l'escassetat de l'aigua al terç oest.

De moment, des de la data actual fins al dia de Cap d'Any es preveu un temps tranquil i una situació anticiclònica, que deixarà boires algunes precipitacions dèbils, sobre tot a les Balears. Malgrat tot, advertiren que a partir del dia 25 empitjorarà el temps a la meitat oriental de la Península, centre i cantàbric.

0 comentarios: