Post 187: 2009, any astronòmic

L'any 2009 és dels astrònoms. Les estrelles, planetes, forats negres, però sobretot la relació dels habitants del planeta Terra amb l'Univers que ens envolta seran els grans protagonistes. El node nacional serà l'encarregat de treure endavant les activitats proposades a Espanya per a cel·lebrar el declarat per Any Internacional de l'Astronomia per la Unesco (AIA).

Els astrònoms, institucions i aficionats s'han posat mans a l'obra per a cel·lebrar el seu any i el resultat obtingut de moment és el reflex d'una bona feina. Lluny d'haver organitzat un any ple de grans paraules i pressupostos d'escàndol, el que s'han proposat fer és acostar, de veritat, l'Univers a la gent. Aquesta vegada és la primera que l'Astronomia és la protagonista d'un any internacional i l'excusa ha estat la commemoració dels 400 anys de l'ús del telescopi per part de Galileo Galilei per a realitzar observacions del cel.

L'Astronomia és precisament una de les ciències a les que més temps es dedica comparativament als meitjans, i segons alguns estudis, l'interés de l'opinió pública en els temes de l'espai és molt alt. Potser té una mica que veure amb aquesta innata curiositat de l'ésser humà per elevar la seva vista enlaire que recordem ,fou una de les activitats que li va permetre sobreviure com a espècie, al permetre crear l'agricultura a partir de l'observació dels cicles estacionals.

Però l'Astronomia no només té l'interès pel gran públic, sinó que també s'enfronta als científics a desafiaments fascinants per a resoldre, com la troballa de vida extraterrestre en alguns llocs potencials per això, com el planeta Mart, Europa (satèl·lit de Júpiter) o Encèlat (satèl·lit de Saturn) o acostar-se més a la veritat de teories cosmològiques actuals sobre l'origen, evolució i futur destí de l'Univers, que encara avui presenta moltes incògnites.

Al 2009 lo abstracte es concreta, s'enfoca i naixen les activitats, ja programades, el tret de sortida no serà amb l'última campanada d'aquest any 2008 (que durarà un segon més com a conseqüència de la desacceleració de la rotació de la Terra, pel que, s'haurà d'afegir al fet de que aquest any ha estat de traspàs, té un durada rècord!), sinó el 15 de gener, en una cerimonia d'obertura a la seu de la Unesco a París.

0 comentarios: