Post 105: Els bombers de Barcelona

Visc al costat del parc de bombers de l'Eixample de Barcelona. Fa dies que em fixo en anar cap a la feina que a poc a poc han anat augmentant les pancartes, les pintades i avui fins i tot un "ninot" vestit de bomber penjat del coll. Els bombers de la ciutat reinvindiquen un seguit de drets que crec després de llegir-m'ho detingudament necessaris.
Enguany se celebra el 175è aniversari de la creació del primer cos de Bombers professionals de l'Estat Espanyol, el Cos de Bombers de Barcelona, no saben si en podran celebrar gaires més.
Aprofito avui per reproduïr un post seu que podeu trobar a la seva plataforma i en uns pamflets editats, Plataforma Bombers de Barcelona. És llarg però val la pena, llegiu.

Com a bombers, ens agradaria poder celebrar aquesta efemèride amb una gran festa, una festa on tothom hi fos convidat i on poguéssim ensenyar la nostra feina a la ciutat de Barcelona. Per desgràcia, la situació actual dels bombers de Barcelona no és com per fer gaires celebracions. La realitat és una molt diferent de la que els nostres polítics volen fer veure portes en fora. Gràcies a la gestió de l'actual gerència i direcció ens trobem en una situació de precarietat absoluta en tots els aspectes. En pocs anys hem passat de ser un model de referència a ser un cos de Bombers indigne per qualsevol gran ciutat.

Seria llarg explicar el perquè d’aquesta davallada; pèssima gestió, falta de previsió, nul•la inversió... La realitat és que la situació no és gens agradable i sovint va en detriment de la nostra seguretat i per descomptat la seguretat dels ciutadans de Barcelona.

Tot seguit els mostrem un seguit d'exemples que els faran entendre d'una manera més clara quina és la nostra situació actual (en definitiva, la situació del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis de la ciutat de Barcelona).

Sabíeu que... ?

* Hi ha vehicles de Bombers que es troben de servei des de l'any 1991 (més de 17 anys d'antiguitat)?
* Utilitzem vehicles reciclats (que ja no els serveixen) d'altres serveis com la Guàrdia Urbana?
* La manca de manteniment dels vehicles (actualment externalitzat a empreses privades) ha provocat un munt d'avaries, algunes d'elles durant serveis d'urgència?
* L'única barca que disposa Bombers de Barcelona al port no pot navegar per una manca de certificat de navegació (ITV) i que alguns submarinistes no disposen del material específic per treballar sota l’aigua?
* La vida útil estipulada del casc de bombers està caducada i no hi ha pressupost per canviar-los?
* Hi ha material comprat podrint-se al magatzem (sense haver estat utilitzat mai) per una manca de formació específica (gri-gri, puntal excarceració, contenidor grans emergències)
* La manca de pressupost fa que no es puguin reparar eines (radials, motosserres...) o que degut al retard dels pagaments les ferreteries no ens vulguin vendre material necessari per als serveis?
* Amb l’excusa que El Parc Central de l'Eixample ha de ser enderrocat (d'això ja en fa més de 5 anys) s’ha aturat la inversió en manteniment de l'edifici, caient en un procés de deteriorament accelerat que ens ha portat a treballar en un espai amb unes condicions al límit de la salubritat laboral?
* Degut a l'endarreriment (per una mala gestió) en la construcció del nou parc de bombers i una manca de previsió, l’ajuntament vol ubicar a 150 bombers en bungalows a la plaça de l'Escorxador durant les obres del nou parc?
* El Parc de Drassanes (nascut com a provisional) porta més de 15 anys donant servei amb unes condicions edificatòries pèssimes?
* La manca de manteniment de les dependències de Bombers ha provocat l'aparició de tota mena d’animals (rates, escarabats, puces) de manera continuada?
* L'ajuntament incompleix els pactes adquirits en manteniment d'instal•lacions?
* Quan d'altres serveis de bombers disposen d'ordinadors portàtils instal•lats al vehicles que els permeten ubicar o consultar dades, al cos de Bombers de Barcelona no es disposa de suficients mòbils per als comandaments?
* Disposem d'un contenidor de Comandament avançat totalment inoperatiu per manca de formació específica? - Paraules com GPS, Bluetooth, telemetria, telemàtica sonen com a molt llunyanes quan són tota una realitat en el nostre entorn?
* Els bombers de Barcelona estem enquadrats en el grup C2 de l'administració catalogats com treballadors sense especialitat (simplement amb tasques d'execució) amb un sou base de 587€ quan treballem amb més de 1000 eines diferents, més de 20 protocols i hem de disposar de coneixements en àmbits tant diversos com construcció, electricitat, mecànica, automoció, sanitari, conducció, rescat en alçades... i apagar focs?
* Cobrem 63€ al mes de perillositat? -Cobrem les hores extres a 14,35€ bruts (uns 10€ nets)?
* Treballem 40 hores setmanals quan la resta de funcionaris de l'Ajuntament i la Generalitat en treballen 37,5 hores? - Els Bombers no cobrem dietes tot i realitzar tres àpats durant la jornada de treball?
* La manca d'un procediment d'adjudicació de llocs de treball ens deixa a disposició total de la direcció, què ens pot reubicar en qualsevol moment i a qualsevol lloc només al•legant necessitats de servei.
* Tenim dos bombers sancionats amb un mes de sou i feina per mostrar una pancarta a les grades del Camp Nou amb el lema ”Bombers de Barcelona a la cua d'espanya”?
* El pacte de mínims entre ajuntament i sindicats, que garanteix la seguretat a Barcelona (101 bombers de guàrdia cada dia) ha estat vulnerat reiteradament per la direcció? Que durant mig any (octubre 2007 a març 2008) hem estat més de 132 dies (d'un total de 172) sota mínims? - Han desaparegut dels llocs de treball anomenats “de segona activitat” (magatzem, tallers, manteniment...) destinats a aquelles persones que per motius diversos ja no poden exercir com a bombers?
* S'ha externalitzat la gestió de les trucades, incrementant el temps de resposta dels Bombers? -Bombers de Barcelona (a diferència d’altres cossos) no disposa d’un equip de tècnics que realitzi tasques de suport a la intervenció?
* Només realitzem 24 hores de formació a l'any?
* La direcció està deixant perdre (per manca d’inversió i renovació) les ambulàncies del Servei de Bombers, amb personal sanitari especialitzat en les actuacions de Bombers?
* Degut a l'actual situació, hi ha prop de 50 Bombers de Barcelona (tota una promoció) opositant per entrar a formar part del Bombers de la Generalitat?

És per totes aquestes raons (i d’altres) que ens demanem el nostre ajut per tornar a ubicar el cos de Bombers al lloc on es mereix la ciutat de Barcelona i d'on mai, mai, hauria d'haver sortit. Feliç aniversari, Bombers de Barcelona. I moltes gràcies per ser allí quan hos necessitem. Malgrat tot!

0 comentarios: