Post 127: Nevada primerenca rècord

La situació meteorològica de dimecres ha estat marcada per la nevada a la Catalunya Central i al Prelitoral sud i central, on la cota de neu s’ha situat al voltant dels 700 metres, i puntualment s’han vist flocs fins els 500. Les comarques més afectades per la neu a cotes baixes han estat la Conca de Barberà, l’Anoia, l’Alt Camp, la Segarra, el Bages i en menor mesura, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i Osona. Concretament, a Cervera aquesta és la nevada més primerenca des de l’octubre de 1926. Altres llocs on ha nevat és a Prades (5 cm), a Montmaneu (3 cm) (foto) o a Rojals (2 cm), i s’ha vist nevar també a Cabra del Camp, a Olost de Lluçanès, a Castellcir o al Monestir de Montserrat.
A banda, al Pirineu també ha nevat, sobretot al vessant nord, amb gruixos destacats a les cotes més altes. Alguns d’aquests gruixos, enregistrats amb les Estacions Meteorològiques Automàtiques d’alta muntanya son:
A la resta de Catalunya la pluja ha afectat gairebé la totalitat del territori. On ha plogut menys és a l’extrem nord-est i a punts del Pirineu Oriental. Tot seguit es mostren les precipitacions més destacades enregistrades amb les Estacions Meteorològiques Automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya entre dimarts 28 i dimecres 29 d’octubre fins les 12 hores:
A continuació es pot veure la distribució de la precipitació enregistrada a Catalunya entre dimarts i dimecres fins a les 12 h:
A banda, les temperatures mínimes també han estat molt baixes arreu, però especialment a alta muntanya. És el cas de Certascan (2400 m), amb una mínima de -10.9 ºC , de Boí (2540 m), amb una mínima de -10.3 ºC, o de Bonaigua (2266 m), amb una temperatura mínima de -10.4 ºC. Fora del Pirineu, alguns valors destacats son els 3.4 ºC de l’Observatori Fabra de Barcelona a les 12 hores (temperatura que encara pot baixar una mica més). Cal remuntar-se al 13 d’octubre de 1975 per trobar una temperatura mínima més baixa en un mes d’octubre en aquest Observatori.

Les temperatures mínimes més baixes enregistrades avui dimecres amb les Estacions Meteorològiques Automàtiques de l’SMC són:
La predicció indica que durant la tarda la precipitació anirà minvant i es restringirà a punts del litoral i Prelitoral Central, al sud de la Costa Brava i a l’interior del quadrant nord-est, amb una cota de neu que es situarà al voltant dels 700 metres. Independentment, es reactivarà la nevada al vessant nord del Pirineu a qualsevol cota.

Dijous arribarà un nou sistema frontal que portarà precipitacions a qualsevol lloc, i s’estendran d’oest a est. La cota de neu pujarà dels 700 als 1400 metres al Pirineu, i dels 1000 als 1600 a la resta de Catalunya. La temperatura es mantindrà semblant.

Divendres i dissabte s’espera un nou episodi de precipitacions que podria ser general. La temperatura es recuperarà lleugerament.

0 comentarios: