Post 106: Alertes meteorològiques

Les tormentes poden tornar a portar fortes pluges en tot el litoral llevantí des d'avui dimecres, dia en que la borrasca deixarà tormentes de fins a 100 l/m2 en menys de 12 hores.
L'Agència Estatal de Meteorología ha activitat per avui l'alerta taronja al llarg de tot el País Valencià per intensos ruixats i tormentes. A més a més, Almeria, Murcia i les Balears es troben sota l'alerta taronja pel mateix motiu.
Les pluges començaran al migdia i s'intensificaran a partir de les 18. La situació empitjorarà el dijous i durarà fins al cap de setmana. L'AEMET informa que el diumenge el temps tornarà a ser més estable.
Es probable que les precipitacions s'estenguin a l'Estret i, durant el cap de setmana, al Nord-est Peninsular.
Les temperatures baixaran notablement a tota la península. Al nord nevarà a partir dels 1500 metres, mentres que al sud de la península només apareixeran a Sierra Nevada.

DANA
La situació que es donarà consisteix en un embossament d'aire fred en altura. El que és coneix amb meteorologia com a DANA. Tot i que la situació que tindrem no provocarà pluges tant importants com les que acostuma a generar.
És una pertorbació atmosfèrica extratropical no frontal que pot provocar precipitacions violentes i intenses durant unes hores o dies, acompanyat de llamps i de calamarsa. Afecta a superfícies molt reduïdes i segueixen trajectòries imprevisibles, causant fortes pluges i vents.
El seu origen està íntimament relacionat amb la corrent polar o jet stream. Una trajectòria molt ondada d'aquest pot produir l'estrangulació d'un tàlveg (procés cutting-of) quedant així aïllada una massa d'aire fred d'origen polar enmig d'aire d'origen tropical.

La gota freda, que conserva el seu gir ciclònic, es converteix en una baixa pressió en altura, el que produïx inestabilitat i afavoreix la convecció. La gota freda serà més important com més gran sigui la temperatura del substrat, terra o mar, ja que el vapor d'aigua ascendeix sobtadament arrossegat per la inestabilitat i condensant-se, formant ràpidament núvols no molt extenses però de més de 10 km en altura.
Encara que les gotes fredes són freqüents en la totalitat de les latituds mitges adquireixen especial importància en els entorns mediterranis, càlids i en els quals el mar proporciona abundant humitat, considerant-se pel seu breu període de recurrència un tret característic del règim pluviomètric d'aquest clima.
Aquestes pertorbacions són freqüents en la Península Ibèrica en les estacions intermèdies, sobretot a la tardor durant els mesos de Setembre i Octubre, encara que també poden aparèixer a l'estiu en la serralada Cantàbrica però amb un caràcter més secundari respecte a les precipitacions d'origen frontal.

En la vessant mediterrània espanyola, especialment al País Valencià, la seva intensitat pot ser devastadora produint la successió de desenes de tempestes, sense tot just descans entre elles, amb vents huracanats i precipitacions que poden superar les produïdes per les tempestes tropicals.

0 comentarios: