Post 113: les borrasques de Saturn

La sonda "Cassini" ha detectat ciclons a Saturn amb les mateixes característiques que els huracans o els tifons a la Terra, però el doble de potents. La sorpresa dels científics ve pel fet que aquí aquests fenòmens obtenen l'energia de les aigües oceàniques càlides, però a Saturn no n'hi ha, d'aigua. Ara els experts especulen amb la teoria que l'energia que impulsa els ciclons de Saturn podria provenir de les enormes tempestes elèctriques dels núvols.

El Laboratori de Propulsió a Raig de la NASA ha informat que ha detectat "monstruoses" tempestes als pols del planeta Saturn. La troballa, que ha fet la sonda "Cassini", un projecte conjunt de l'agència espacial nord-americana i l'europea, ha arribat acompanyada d'unes imatges que mostren un cicló de dimensions gegantines al pol nord d'aquest planeta.

Aquesta tempesta s'ha detectat mitjançant infrarojos, ja que el pol nord es troba totalment a les fosques per l'època hivernal, i el fenomen és invisible per a les càmeres de llum visible. Segons els experts, la tempesta és d'uns 530 quilòmetres per hora, una velocitat més de dues vegades superior a la dels huracans que assoten el nord del continent americà o l'est d'Àsia.

D'on treuen la força?

L'existència d'aquests tifons suposa un gran interrogant per als científics. El motiu és que, si bé a la Terra aquests fenòmens sorgeixen de les aigües oceàniques de temperatura càlida, d'on extreuen l'energia, a Saturn no hi ha mar. No se sap, doncs, d'on treuen aquestes tempestes la força que els impulsi. I és que es tracta de ciclons molt similars als que coneixem a la Terra, "molt gegantins, però centenars de vegades més poderosos", ha assenyalat un dels científics de la "Cassini".

Els experts es plantegen ara la possibilitat que l'origen d'aquestes enormes tempestes elèctriques es trobi en núvols probablement compostos d'hidrosulfur d'amoni.

Per saber-ne més...
podeu consultar la web del projecte: http://saturn.jpl.nasa.gov/home/index.cfm

0 comentarios: